Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser na zimno z truskawkami i galaretką. Spód ciasta został wykonany z herbatników i masła. Do tego owoce oraz krem ze słodkiej śmietanki i galaretki. Samo przygotowanie ciasta jest bardzo proste. Należy jednak poświęcić nieco czasu na zastygniecie masy i galaretki na górze deseru. Przepis pochodzi z 484. odcinka programu "Ewa gotuje".
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 649
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 942
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 497
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 649
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 942
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 497
Składniki
Galaretki agrestowe zalać szklanką wrzątku. Wymieszać i odstawić.
Herbatniki pokruszyć do miski. Utłuc drewnianą pałką. Wlać roztopione masło. Wymieszać i przełożyć do okrągłej foremki (najlepsza jest taka z porcelanowym spodem i zdejmowanym, silikonowym rantem). Wstawić do lodówki.
Zimną śmietanę ubić. Wlać wystudzoną galaretkę i zmiksować.
Truskawki pozbawić szypułek i pokroić na ćwiartki. Ułożyć na herbatnikowym spodzie. Zalać śmietaną z galaretką i na godzinę schować do lodówki.
Po tym czasie na śmietanie ułożyć przekrojone na pół truskawki. Zalać tężejąca galaretką truskawkową (wcześniej trzeba ją rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić).
Ciasto z tężejącą truskawkową galaretką schłodzić w lodówce. Następnie zdjąć rant. Ciasto obłożyć podłużnymi biszkoptami i przewiązać wstążką.