Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort na biszkopcie z orzechów mielonych, z dużą ilością podchmielonej bitej śmietany i świeżymi truskawkami. Truskawki jeszcze hiszpańskie, ale już niedługo będą nasze. :)
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 27
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 91
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10307
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 102
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 922
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 27
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 91
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10307
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 102
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 922
Składniki
Piekarnik nagrzać do 190 stopni, tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z 5 łyżkami zimnej wody. Cały czas ubijać i wsypać powoli 50g cukru. Ubijać, aż białka będą błyszczące. Żółtka ubić z resztą cukru do białości. Przesiać mąkę i proszek i razem z orzechami dodać do żółtek. Porcjami dodawać ubite białka. Masę przelać do formy i piec na złoty kolor ok. 25 minut. Po upieczeniu ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół.
Truskawki umyć, oderwać szypułki i wysuszyć. Odłożyć kilka (-naście) do dekoracji. Pozostałe pokroić na małe kawałki. Śmietanę ubić z usztywniaczem na sztywno. Śmietanę podzielić na pół.
Do połowy śmietany dodać truskawki i 2-3 łyżki ajerkoniaku. Dolny placek ułożyć na paterze. Wyłożyć masę śmietanową. Położyć drugi placek. Pozostałą śmietaną obłożyć tort, ozdobić kleksami dookoła brzegu. Na środek wylać ajerkoniak. Wstawić do lodówki. Przed podaniem ozdobić odłożonymi truskawkami. Smacznego :)