Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 127
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 747
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 357
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 127
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 747
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 357
Składniki
Białka oddzielam od żółtek i ubijam ze szczypta soli. Stopniowo dodaję cukier. Ubijając, dodaję po jednym żółtku.
Mąki mieszam i przesiewam do masy jajecznej. Mieszam. Ciasto wylewam do tortownicy i piekę 40 minut w 170 st. C.
Krem: Śmietanę ubijam na sztywno, pod koniec dodaję cukier puder. Dodaję serek i likier - mieszam.
Przygotowanie tortu: Biszkopt przekrawam na 3 blaty. Pierwszy nasączam delikatnie naparem z kawy i likieru. Smaruję równomiernie konfiturą wiśniową i wykładam na niego 1/3 kremu. Przykrywam kolejnym blatem i nasączam go bardziej obficie, rozsmarowuje 1/3 kremu. Przykrywam ostatnim blatem i rozsmarowuję krem.
Dekoruję ciasteczkami i czekoladowymi ziarenkami kawy. Przed podaniem chłodzę 3 godziny w lodówce.