Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przynajmniej raz w roku robię bezę z sezonowymi owocami.Czasami powtarzam zimą z dodatkiem dużej ilości pestek z granatu. Te dwa smaki dobrze się ze sobą łączą.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11768
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11768
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Składniki
Miskę miksera trzymam w lodówce przez godzinę by ją dobrze schłodzić. Wlewam do niej białka i wsypuję odrobinę soli ( wtedy łatwiej i szybciej się ubija). Miksuję początkowo na wolnych obrotach. Kiedy białka zmienią barwę na białą, zwiększam obroty i dosypuję po łyżce cukru. Miksuję aż cukier całkowicie się rozpuści -to ważne. Można łatwo to sprawdzić, rozcierając odrobinę piany między palcami. Dodaję mąkę ziemniaczaną i ocet. Miksuję jeszcze minutę.
Formę z wyposażenia piekarnika wyścielam papierem do pieczenia, rysuję na środku okrąg wielkości talerzyka deserowego. Na jego środku ustawiam wąską, wysoką szklankę (by utworzyć miejsce na bitą śmietanę). Ubitą pianę przekładam do rękawa cukierniczego i i wyciskam kolejne warstwy wokół szklanki, formując ją wysoko. Delikatnie usuwam szklankę. Wstawiam bezę do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 10 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i piekę 2,5 godziny. Po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam bezę do wysuszenia (czyli całkowitego wystudzenia).
Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklanki gorącej wody i odstawiam do ostudzenia. Zimną śmietanę ubijam bez cukru, (galaretka jest wystarczająco słodka). Łączę śmietanę z galaretką. Wypełniam nią środek upieczonej bezy na przemian z owocami. Resztę śmietany wykładam na wierzch. Dekoruję świeżymi owocami i gałązkami świeżej mięty. Polewam musem.