Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W święta jak to w święta, obowiązkowo muszą być jakieś słodkie wypieki. Może warto przygotować coś wyjątkowego. Dzisiaj przedstawiam Wam propozycje na tort. Jest trochę pracochłonny, a do tego baaardzo kaloryczny, ale w końcu to są święta :)
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1704
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2243
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 49
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 132
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1345
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1704
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2243
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 49
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 132
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1345
Składniki
BISZKOPT Białka ubijać na sztywną pianę, po chwili dodać cukier i żółtka, ubijać do momentu powstania puszystej masy. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać przez sitko, dodać do ubitych jajek i delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać. Całość przelać na formę do pieczenia i piec w temp. 160-180 stopni przez ok. 30-40 min. (do suchego patyczka). Zimny biszkopt przekroić na pół. Nasączyć olejkiem migdałowym i ulubionym alkoholem wymieszanym z wodą. WARSTWA SUCHARKOWO-CZEKOLADOWA Krem czekolado-orzechowy rozpuścić (najwygodniej w kuchence mikrofalowej) Sucharki pokruszyć, najlepiej przy pomocy tłuczka do mięsa. Rozpuszczony krem wlać na sucharki i dokładnie wymieszać. Gotową masę rozłożyć równomiernie na części biszkoptu, pozostawić do wystygnięcia. MASA ŚMIETANOWA Śmietankę 30% ubić mikserem, po chwili dodać cukier i mascarpone, dalej ubijać, aż powstanie puszysta masa. KREM ZWYKŁY Margarynę (najlepiej miękką) zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, jajkiem i kakao na pulchną masę. PRZEŁOŻENIE TORTU 1. Biszkopt 2. Masa śmietanowa 3. Biszkopt 4. Warstwa sucharkowo-czekoladowa 5. Wiśnie drylowane 6. Biszkopt 7. Krem zwykły, orzechy włoskie, wiśnie.
Smacznego :)