Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczny, niezbyt słodki, niezapychający tort. ciemne czekoladowo-migdałowe ciasto, biszkopt i beza przełożone kremem chałwowym, Zwieńczeniem całości jest chmurka śmietany i chrupiące orzeszki ... mmmmm przepyszne :-)
Polecam.
Odsłon: 393
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1836
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 596
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1950
Polecam.
Odsłon: 393
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1836
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 596
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1950
Składniki
Biszkopt i bezę można przygotować dzień wcześniej aby skrócić czas przygotowania tortu. Biszkopt: Białka należy ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać kolejno po żółtku, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy (u mnie średnica 26cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 25 min. Po wyjęciu blachy z pieca zrzucić ją z wysokości ok. 40-50cm na podłogę (dzięki temu biszkopt nie opada i jest płaski jak stół). Wystudzić. Beza: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, miksując dokładnie aż cukier się rozpuści. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze kilka chwil ubijać. Dobrze ubita beza powinna być lśniąca i sztywna. Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę białkową wyłożyć, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Odrazu zmniejszyć temp. do 130 stopni i piec ok. 70 min. Bezę pozostawić w piekarniku przez całą noc. Ciasto czekoladowo-migdałowe: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło utrzeć z cukrem na jasną i pusztsą masę, następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Migdały wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do maślanej masy i utrzeć do połączenia składników. Dodać stopioną czekoladę, wymieszać. Dno tortownicy wyłozyć papierem do pieczenia, a boki wysmarowac tłuszczem. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temp. 180 stopni ok. 25 min. (do suchego patyczka). Wystudzić. Krem chałwowy: Pół szklanki mleka zagotować z cukrami, do reszty mleka dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Do gotującego się mleka wlać mieszankę mleczno-jajeczną i mieszać intensywnie aby nie powstały grudki (w razie grudek zmiksować blenderem). Przelać do miski, przykryć folią lub pokrywką (aby nie powstał kożuch), ostudzić. Miękkie masło dobrze utrzeć, stopniowo po łyżce dodawać zimny budyń, cały czas ucierając. W misce rozetrzeć chałwę, dodawać po łyżce do masy budyniowej, cały czas miksując. Na paterę wyłożyć ciasto czekoladowo-migdałowe, na to wyłożyć 1/2 kremu chałwowego, przykryć jasnym biszkoptem, naponczować go (woda z cukrem), wyłożyć resztę kremu, przykryć blatem bezowym, delikatnie docisnąć, schłodzić. Ok. 2 godz. przed podaniem tortu ubić dobrze schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Rozsmarować ją na blacie bezowym. Udekorować pokrojonymi orzeszkami ziemnymi. Przechowywac w lodówce.
Smacznego :-)