Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort cynamonowy na bazie klasycznego puszystego biszkoptu ze szczyptą cynamonu, przełożony delikatnym cynamonowym kremem. Prawdziwa gratka dla wszystkich osób miłujących się w aromatycznych, korzennych przyprawach. Tak przygotowany tort można podać zarówno na wigilijnym stole, jak i podczas noworocznych spotkań przy kawie. Każdy sięgnie po niego z ogromną przyjemnością.
Tortownica 26 cm, mikser
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99102
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 359
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5109
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13754
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5914
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99102
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 359
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5109
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13754
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5914
Składniki
Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawaj stopniowo po jednym żółtku. Składniki zmiksuj do połączenia. Odstaw mikser na bok.
Do puszystej masy jajecznej dodawaj stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem oraz olej. Ciasto mieszaj łyżką do połączenia.
Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyściel papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy.
Piekarnik rozgrzej do 160 stopni (grzałka góra-dół). Biszkopt piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt wystudź. Pokrój na 3 równej wysokości blaty ciasta.
W szklance wymieszaj wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Powstałym ponczem nasącz biszkopty.
Do wysokiego naczynia przełóż serek mascarpone, wlej śmietankę, dodaj cukier puder i cynamon. Składniki zmiksuj na puszysty, sztywny krem.
Krem podziel na 3 równe części. Przełóż nim blaty ciasta oraz rozprowadź ostatnią część kremu na górze i brzegach tortu. Dla dekoracji możesz delikatnie oprószyć tort cynamonem.
Gotowy tort cynamonowy przechowuj w lodówce.