Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy aby zrobić tort musi być jakaś okazja? Szybka dekoracja i torcik do niedzielnej kawki gotowy ;)
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5838
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 407
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5838
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 407
Składniki
Biszkopt: Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 160oC piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 3 blaty. Każdy z nich nasączamy ponczem.
Poncz: cukier zalewamy przegotowaną wodą, dodajemy cytrynę i kilka kropel zapachu cytrynowego.
Krem cytrynowy: Żelatynę zalewamy wodą. Odstawiamy do napęcznienia. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem. Żelatynę wstawiamy do mikrofali na 15 sekund, gdy będzie roztopiona dodajemy sok z cytryny. Do ubitej śmietany dodajemy żelatynę z sokiem.
Krem miętowy: Śmietankę wlewamy do garnuszka, dodajemy miętę, a następnie doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy kuchenkę i ostawiamy do wystygnięcia. Żelatynę zalewamy wodą. pozostawiamy do napęcznienia. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem. Żelatynę wstawiamy do mikrofali na 15 sekund. Do ubitej śmietany dodajemy żelatynę z sokiem.