Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś mam dla Was kolejny przepis na pyszny tort. Tym razem jest to tort urodzinowy dla mojego synka na jego piąte urodziny. Z racji tego, że to tort dla dziecka, to postawiłam na owocowe smaki, takie bardziej orzeźwiające, lekkie. Z resztą pogoda też robi się już coraz bardziej słoneczna, wiosenna, więc takie cytrusowe smaki zdecydowanie bardziej mi już pasują, niż takie ciężkie czekoladowe.
Składniki
Jaja na biszkopt wyjęłam wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie, nie przerywając miksowania, dosypywałam partiami cukier i miksowałam aż cukier się rozpuścił i przestał chrzęścić. Gdy piana była błyszcząca, dodałam do niej po jednym żółtku, miksując do połączenia składników. Mąkę pszenną przesiałam i wymieszałam z mąką ziemniaczaną i dodałam partiami do ubitych jajek. Na koniec dodałam sok z cytryn Limmi i jeszcze raz wszystko wymieszałam. Gdy składniki się połączyły, przelałam ciasto do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Upieczony biszkopt wystudziłam na kratce i przekroiłam na trzy blaty. Sok z cytryny do nasączenia tortu wymieszałam z gorącą wodą i cukrem i odstawiłam do wystygnięcia. 2 szklanki na krem budyniowy zagotowałam z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszałam proszki budyniowe i mąkę pszenną tortową i przelałam je na gotujące się mleko. Energicznie mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Miękkie masło rozmiksowałam żeby nabrało puszystości, a następnie dodawałam do niego po łyżce zimny budyń, cukier puder i sok z cytryn Limmi. Masę miksowałam, aż stała się gładka i aksamitna. Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 220ml gorącej wody i odstawiłam do ostygnięcia. 300ml dobrze schłodzonej śmietany ubiłam na sztywno w wysokim naczyniu. Powoli wymieszałam ją z chłodną ale płynną galaretką oraz sokiem z cytryn Limmi. 500ml dobrze schłodzonej śmietany ubiłam z śmietan - fixami i cukrem waniliowym na sztywno. Na koniec miksowania dodałam do śmietany sok z cytryn Limmi. Złożenie tortu: Na paterze ułożyłam pierwszy blat biszkoptu. Zapięłam obręcz i nasączyłam go 1/3 wody cytrynowej. Rozsmarowałam większą połowę kremu budyniowego i przykryłam drugim blatem biszkoptu. Znów go nasączyłam częścią ponczu cytrynowego i wyłożyłam na niego całą masę śmietanową z galaretką. Ułożyłam trzeci biszkopt, nasączyłam go resztą ponczu. Tort wstawiłam do lodówki, żeby masy stężały. Następnie zdjęłam obręcz i posmarowałam wierzch i boki tortu ubitą śmietaną (można ją ubić dopiero w momencie chłodzenia się tortu). Resztę kremu budyniowego przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wycisnęłam małe rozetki wokół tortu na wierzchu i malutkie gwiazdki u nasady tortu. Dodatkowo udekorowałam swój tort rozpuszczoną na parze czekoladą gorzką oraz cukierkami w kształcie malinek.