Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i wbrew pozorom bardzo prosty do przygotowania tort. Klasyczny biszkopt przełożony obłędnie smacznym kremem cytrynowy, do tego dżem morelowy i migdały, nie można chcieć nic więcej. Pychotka!
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 127
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 221
Kaszkowiec przeniesie cię w świat smaków dzieciństwa za sprawą kaszy manny i...
Odsłon: 2038
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 127
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 221
Kaszkowiec przeniesie cię w świat smaków dzieciństwa za sprawą kaszy manny i...
Odsłon: 2038
Składniki
Białka ze szczypta soli ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i żółtka. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę. Biszkopt wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (o średnicy około 26cm). Biszkopt piec w 180stopniach około 30minut, to suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż tak, aby powstały dwa jednakowej grubości krążki. Na mleku ugotować budyń według przepisu na pakowaniu i wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i stopniowo połączyć ze schłodzonym budyniem. Pod koniec ucierania dodać sok z cytryny. Ucierać do otrzymania jednolitej masy.
W wodzie zagotować pokrojoną cytrynę wraz z cukrem. Chwilę pogotować i przecedzić. Jeśli poncz jest za mało kwaśny, można dodać soku z cytryny. Pierwszy krążek biszkoptu nasączyć połową ponczu i posmarować dżemem, następnie rozsmarować połowę kremu cytrynowego i przykryć drugim krążkiem. Wierzch drugiego krążka skropić pozostałym poncze, i rozsmarować pozostały krem na całą powierzchnię i boki.
Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Tort posypać migdałami i ozdobić plasterkami cytryny oraz polać ciepłą polewą.