Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowy tort "Czarny las" Robienie każdego tortu to nie lada wyzwanie. Nie trzeba jednak tracić fortuny na cudownie wyglądające ciasta z cukierni - zobaczcie, jak w prosty sposób w kilkanaście minut przygotować wyborny tort, który idealnie będzie nadawał się do celebracji szczególnych uroczystości!
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 19279
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9524
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2085
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4090
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 697
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 355
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 19279
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9524
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2085
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4090
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 697
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 355
Składniki
Przygotować biszkopt – żółtka oddzielić od białek i dodać do nich proszek do pieczenia, wymieszać i odstawić. Białka ubić na sztywno z 1 szklanką cukru, delikatnie wymieszać z żółtkami, dodać przesianą mąkę i kakao, wymieszać łyżką tylko do połącznia się składników.
Przełożyć do natłuszczonej tortownicy o średnicy 21 cm, piec w 160 stopniach przy grzaniu góra dół przez 35-40 minut do tzw. suchego patyczka, ostudzić.
W międzyczasie przygotować wiśnie (mrożone wcześniej rozmrozić, świeże wydrylować). Wiśnie umieścić w garnku, dodać pozostały cukier (0.5 szklanki), gotować 15-20 minut na wolnym ogniu aż wiśnie puszczą sok, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, odstawić do ostudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Biszkopt podzielić na 3 blaty.
Blaty kolejno nasączać wiśniówką, następnie rozsmarować połowę wiśni, na koniec przekładać bitą śmietaną. Gotowy tort udekorować bitą śmietaną i wiśniami, schłodzić w lodówce przed podaniem co najmniej 3-4 godziny.