Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowy tort "Czarny las" Robienie każdego tortu to nie lada wyzwanie. Nie trzeba jednak tracić fortuny na cudownie wyglądające ciasta z cukierni - zobaczcie, jak w prosty sposób w kilkanaście minut przygotować wyborny tort, który idealnie będzie nadawał się do celebracji szczególnych uroczystości!
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44597
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181933
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 173
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44597
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181933
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 173
Składniki
Przygotować biszkopt – żółtka oddzielić od białek i dodać do nich proszek do pieczenia, wymieszać i odstawić. Białka ubić na sztywno z 1 szklanką cukru, delikatnie wymieszać z żółtkami, dodać przesianą mąkę i kakao, wymieszać łyżką tylko do połącznia się składników.
Przełożyć do natłuszczonej tortownicy o średnicy 21 cm, piec w 160 stopniach przy grzaniu góra dół przez 35-40 minut do tzw. suchego patyczka, ostudzić.
W międzyczasie przygotować wiśnie (mrożone wcześniej rozmrozić, świeże wydrylować). Wiśnie umieścić w garnku, dodać pozostały cukier (0.5 szklanki), gotować 15-20 minut na wolnym ogniu aż wiśnie puszczą sok, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, odstawić do ostudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Biszkopt podzielić na 3 blaty.
Blaty kolejno nasączać wiśniówką, następnie rozsmarować połowę wiśni, na koniec przekładać bitą śmietaną. Gotowy tort udekorować bitą śmietaną i wiśniami, schłodzić w lodówce przed podaniem co najmniej 3-4 godziny.