Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 22
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 18
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21656
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 22
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 18
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21656
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Składniki
Przygotowanie biszkoptu: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Na koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijając po każdym dodaniu. Następnie dodawać po jednym żółtku również ubijając po każdym dodaniu. Do masy dodawać partiami przesianą mąkę i kakao oraz proszek do pieczenia nie ubijając już tylko mieszając delikatnie łyżką. Masę przelać do formy wyłożonej (tylko na dnie) papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170st przez 35 min. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości ok 30cm upuścić je (w formie) na podłogę. Wystudzić w temperaturze pokojowej, po wystudzeniu przekroić na 3 blaty.
Śmietanę ubić. Przygotowanie kremu malinowego: maliny umyć, przełożyć do blendera dodać cukier i zmiksować. Żelatynę namoczyć w 1 łyżce zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia na ok 5 min, następnie podgrzać aż sie rozpuści ciągle mieszając. Dodać do zmiksowanych malin i wymieszać. Włożyć na ok 30min do lodówki. 4 łyżki ubitej śmietany wmieszać delikatnie do zmiksowanych malin.
Przygotowanie kremu czekoladowego : czekolady podzielić na kostki (można 4 kostki zostawić do starcia do dekoracji) i roztopić w kąpieli wodnej, chwilę przestudzić. Mascarpone ubić krótko mikserem, dodać roztopioną czekoladę wymieszać dalej ubijając. Na koniec do masy dodać resztę ubitej śmietany i delikatnie wymieszać.
Pierwszy blat posmarować dżemem malinowym wyłożyć pół kremu czekoladowego. Przykryć drugim blatem, posmarować dżemem, wyłożyć krem malinowy. Przykryć trzecim blatem, wyłożyć resztę kremu czekoladowego i udekorować. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin aby krem stężał.