Tort czekoladowo-malinowy
Tort czekoladowo-malinowy
Składniki
- biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki kakao
- pół szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- kremy:
- 400ml śmietanki 30%
- 200g czekolady (1 mleczna i 1 gorzka)
- 250g serka mascarpone
- 125g malin
- 1 łyżka cukru
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
- dodatkowo kilka łyżek dżemu malinowego
Składniki
- biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki kakao
- pół szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- kremy:
- 400ml śmietanki 30%
- 200g czekolady (1 mleczna i 1 gorzka)
- 250g serka mascarpone
- 125g malin
- 1 łyżka cukru
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
- dodatkowo kilka łyżek dżemu malinowego

Etapy przygotowania
Przygotowanie biszkoptu: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Na koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijając po każdym dodaniu. Następnie dodawać po jednym żółtku również ubijając po każdym dodaniu. Do masy dodawać partiami przesianą mąkę i kakao oraz proszek do pieczenia nie ubijając już tylko mieszając delikatnie łyżką. Masę przelać do formy wyłożonej (tylko na dnie) papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170st przez 35 min. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości ok 30cm upuścić je (w formie) na podłogę. Wystudzić w temperaturze pokojowej, po wystudzeniu przekroić na 3 blaty.
Śmietanę ubić. Przygotowanie kremu malinowego: maliny umyć, przełożyć do blendera dodać cukier i zmiksować. Żelatynę namoczyć w 1 łyżce zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia na ok 5 min, następnie podgrzać aż sie rozpuści ciągle mieszając. Dodać do zmiksowanych malin i wymieszać. Włożyć na ok 30min do lodówki. 4 łyżki ubitej śmietany wmieszać delikatnie do zmiksowanych malin.
Przygotowanie kremu czekoladowego : czekolady podzielić na kostki (można 4 kostki zostawić do starcia do dekoracji) i roztopić w kąpieli wodnej, chwilę przestudzić. Mascarpone ubić krótko mikserem, dodać roztopioną czekoladę wymieszać dalej ubijając. Na koniec do masy dodać resztę ubitej śmietany i delikatnie wymieszać.
Pierwszy blat posmarować dżemem malinowym wyłożyć pół kremu czekoladowego. Przykryć drugim blatem, posmarować dżemem, wyłożyć krem malinowy. Przykryć trzecim blatem, wyłożyć resztę kremu czekoladowego i udekorować. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin aby krem stężał.

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Serbskie kotlety, znane na Bałkanach jako ćevapčići, to połączenie kilku rodz...
- Polska
- Bałkańska
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mięso
- Wieprzowina
- Wołowina
- Jagnięcina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kotlety
Odsłon: 858
Ostatnio komentowane przepisy

Serbskie kotlety, znane na Bałkanach jako ćevapčići, to połączenie kilku rodz...
- Polska
- Bałkańska
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mięso
- Wieprzowina
- Wołowina
- Jagnięcina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kotlety
Odsłon: 858



Składniki
- biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki kakao
- pół szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- kremy:
- 400ml śmietanki 30%
- 200g czekolady (1 mleczna i 1 gorzka)
- 250g serka mascarpone
- 125g malin
- 1 łyżka cukru
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
- dodatkowo kilka łyżek dżemu malinowego
Przygotowanie biszkoptu: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Na koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijając po każdym dodaniu. Następnie dodawać po jednym żółtku również ubijając po każdym dodaniu. Do masy dodawać partiami przesianą mąkę i kakao oraz proszek do pieczenia nie ubijając już tylko mieszając delikatnie łyżką. Masę przelać do formy wyłożonej (tylko na dnie) papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170st przez 35 min. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości ok 30cm upuścić je (w formie) na podłogę. Wystudzić w temperaturze pokojowej, po wystudzeniu przekroić na 3 blaty.
Śmietanę ubić. Przygotowanie kremu malinowego: maliny umyć, przełożyć do blendera dodać cukier i zmiksować. Żelatynę namoczyć w 1 łyżce zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia na ok 5 min, następnie podgrzać aż sie rozpuści ciągle mieszając. Dodać do zmiksowanych malin i wymieszać. Włożyć na ok 30min do lodówki. 4 łyżki ubitej śmietany wmieszać delikatnie do zmiksowanych malin.
Przygotowanie kremu czekoladowego : czekolady podzielić na kostki (można 4 kostki zostawić do starcia do dekoracji) i roztopić w kąpieli wodnej, chwilę przestudzić. Mascarpone ubić krótko mikserem, dodać roztopioną czekoladę wymieszać dalej ubijając. Na koniec do masy dodać resztę ubitej śmietany i delikatnie wymieszać.
Pierwszy blat posmarować dżemem malinowym wyłożyć pół kremu czekoladowego. Przykryć drugim blatem, posmarować dżemem, wyłożyć krem malinowy. Przykryć trzecim blatem, wyłożyć resztę kremu czekoladowego i udekorować. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin aby krem stężał.
Pyszotka:))))