Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny krem czekoladowy i śmietankowy otulony puszystym biszkoptem. Słodkie, ale nie mdłe, pyszne.
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 44
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 558
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 120
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 336
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 44
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 558
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 120
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 336
Składniki
Ciasto: Ubić białka na pianę (z dodatkiem soli), pod koniec dodać stopniowo żółtka i cukier cały czas ubijając. Ubić na puszystą masę. Do dobrze ubitej piany dodać przesiane: obie mąki, proszek do pieczenia, kakao. Delikatnie mieszając połączyć składniki na jednolitą masę. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26cm i piec około 60 min w temperaturze 170st.C. do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Krem śmietankowy: z mleka (1 szklanka +cukier) i proszku budyniowego ugotować budyń. Wystudzić. Utrzeć masło na puszystą masę i stopniowo dodawać do niego wystudzony budyń, cały czas mieszając (jeśli jest za mało słodkie można dosłodzić, dodać cukier waniliowy)
Krem czekoladowy: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z cukrem pudrem, lekko ostudzić. W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuścić żelatynę- odstawić do wystygnięcia (tak żeby letnia była). Ubić śmietankę na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać żelatynę i rozpuszczoną czekoladę ( i żelatyna i czekolada nie mogą być ani za gorące ani za zimne- letnie). Miksować do dokładnego połączenia składników, skosztować i ewentualnie dosłodzić. Odstawić na 15 min do lodówki, żeby masa zgęstniała
Nasączyć pierwszy blat, rozsmarować na nim cały krem śmietankowy, przykryć drugim blatem, nasączyć go, posmarować kremem czekoladowym (2/3), przykryć trzecim blatem, nasączyć, posmarować dokładnie resztą kremu czekoladowego (po bokach również), obsypać mieszanką startej czekolady z wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakuje po minimum 5h w lodówce. SMACZNEGO :-)
Przepis powstał w połączeniu własnego pomysłu z przepisami ze stron: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/08/biszkopt-kakaowy-czekoladowy.html , http://tortolandia.freshsite.pl/tajne-receptury/przepis-na-naprawde-dobra-mase-czekoladowa-do-tortu/