Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezbyt skomplikowane i przede wszystkim pyszne
Polecam.
Odsłon: 166
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 4092
Polecam.
Odsłon: 166
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 4092
Składniki
Przygotować biszkopt (ja upiekłam wg przepisu https://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/biszkopt,32500)
Biszkopt podzielić na 3 części
Dolną część nasączyć (ale bez przesady) likierem kawowym (lub brandy)
W kąpieli wodnej rozgrzać Nutellę, dodać do niej pokruszone andruty - tak aby masa nie była zbyt gęsta od wafli.
Na nasączony biszkopt przełożyć masę nutellową, przykryć drugim krążkiem biszkopta. Wstawić do lodówki.
Przygotować masę śmietanową: ubić 2 śmietany, dodając w połowie ubijania śmietanfix. Bezy pokruszyć - najlepiej przełożyć do woreczka i rozwałkować po czym dodać do śmietany i wymieszać łyżką. Następnie dodać do śmietany maliny i energicznie wymieszać (maliny ładnie się rozpadną na mniejsze kuleczki a śmietana zrobi się różowa). Masę nałożyć na drugi krążek i przykryć ostatnim, trzecim krążkiem biszkopta.
Ostatnią śmietanę ubić z odrobiną cukru i śmietanfixem (wiem - zaraz będą protesty, że sztuczne itp. - jednak wg składu nie jest tak źle w porównaniu np. z ketchupem),
Bitą śmietaną posmarować cały tort. Ja brzegi tortu obsypałam tartą gorzką czekoladą a do dekoracji użyłam bezy, cukrowych róż i błyszczącego różowego cukru.
Schłodzić i podawać. Smacznego :)