Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort nie jest trudny do zrobienia. Ciemny kakaowy biszkopt przełożony pomadą śmietanową i domowym wiśniowym dżemem. Do smaku kropelka wiśniówki, krem czekoladowy, wiśnie koktajlowe w syropie, galaretki wiśniowe w czekoladzie.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 55
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4355
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 202
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 55
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4355
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 202
Składniki
Poncz - Zaparzyć 200 ml herbaty z cukrem. Wystudzić i dodać 100 ml. wiśniówki. Pomada - Śmietankę zagotować z cukrem. Gotować tak długo aż będzie przezroczysta. Wystudzić. Utrzeć masło na puch i stopniowo dodawać masę śmietankową. Dodać na koniec sok z cytryny. Pomadę śmietankową schłodzić kilka minut. Biszkopt - Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Dodawać po jednym żółtku i w dalszym ciągu ubijać. Mąki połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać. Stopniowo dodawać do masy jajecznej i delikatnie mieszać najlepiej szpatułką. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 45-50 min. Pieczenie do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić i podzielić na trzy części. Odwrócić ,,do góry nogami,, U mnie wierzchni placek staje się dolnym plackiem, a dolny górnym, ponieważ bardziej równy jest spodni placek. Placek umieścić na blaszce tortownicy i nasączyć ponczem. Posmarować cienko dżemem wiśniowym pozostawiając centymetrowy margines. Posmarować pomadą śmietanową i przykryć środkowym plackiem. Nasączyć ponczem i posmarować dżemem i nałożyć pomadę. Przykryć ostatnim plackiem i placek nasączyć ponczem. Posmarować kremem i wierzch i boki. Boki obłożyć płatkami migdałowymi. Wyrównać i poukładać na wierzchu galaretki w czekoladzie. Wstawić do lodówki. Utrzeć masło na puch i dodawać stopniowo masę kajmakową czekoladową. Przełożyć do rękawa cukierniczego i powyciskać rozetki na torcie. Ozdobić wisienkami. Schłodzić, najlepiej całą noc. Smacznego.