Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort nie jest trudny do zrobienia. Ciemny kakaowy biszkopt przełożony pomadą śmietanową i domowym wiśniowym dżemem. Do smaku kropelka wiśniówki, krem czekoladowy, wiśnie koktajlowe w syropie, galaretki wiśniowe w czekoladzie.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 287
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 137
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4950
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2326
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 287
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 137
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4950
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2326
Składniki
Poncz - Zaparzyć 200 ml herbaty z cukrem. Wystudzić i dodać 100 ml. wiśniówki. Pomada - Śmietankę zagotować z cukrem. Gotować tak długo aż będzie przezroczysta. Wystudzić. Utrzeć masło na puch i stopniowo dodawać masę śmietankową. Dodać na koniec sok z cytryny. Pomadę śmietankową schłodzić kilka minut. Biszkopt - Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Dodawać po jednym żółtku i w dalszym ciągu ubijać. Mąki połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać. Stopniowo dodawać do masy jajecznej i delikatnie mieszać najlepiej szpatułką. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 45-50 min. Pieczenie do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić i podzielić na trzy części. Odwrócić ,,do góry nogami,, U mnie wierzchni placek staje się dolnym plackiem, a dolny górnym, ponieważ bardziej równy jest spodni placek. Placek umieścić na blaszce tortownicy i nasączyć ponczem. Posmarować cienko dżemem wiśniowym pozostawiając centymetrowy margines. Posmarować pomadą śmietanową i przykryć środkowym plackiem. Nasączyć ponczem i posmarować dżemem i nałożyć pomadę. Przykryć ostatnim plackiem i placek nasączyć ponczem. Posmarować kremem i wierzch i boki. Boki obłożyć płatkami migdałowymi. Wyrównać i poukładać na wierzchu galaretki w czekoladzie. Wstawić do lodówki. Utrzeć masło na puch i dodawać stopniowo masę kajmakową czekoladową. Przełożyć do rękawa cukierniczego i powyciskać rozetki na torcie. Ozdobić wisienkami. Schłodzić, najlepiej całą noc. Smacznego.