Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny tort czekoladowy na każdą okazję. Wbrew pozorom nie jest trudny do zrobienia.
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 4896
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 107
Polecam.
Odsłon: 635
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 4896
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 107
Polecam.
Odsłon: 635
Składniki
Do misy robota wbić jajka, wsypać cukier i ubijać minimum 15 minut. Potem dwoma porcjami dodać przesiane mąki, wymieszać i wyłożyć masę do rantu ustawionego na blasze i zabezpieczonego między blachą a rantem papierem do pieczenia. Średnica 21 cm. Biszkopt piec w 160 stopniach około 40-45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć rant z biszkoptem i wystudzić. Gdy jest zimny okroić dookoła, wyjąć biszkopt i odwrócić.
Dżem podgrzać w rondelku, dodać namoczoną w 2 łyżkach wody żelatynę, dokładnie połączyć i zblendować. Żelkę wylać do płaskiego naczynia o 1 cm mniejszego od rantu średnicy i zostawić do stężenia.
Biszkopt przekroić na 3 blaty.
Śmietankę ubić z mascarpone i dodać czekoladę, wymieszać.
Rant wyłożyć folią rantową (jeżeli takiej nie macie, nic nie szkodzi). Na talerzu obrotowym położyć podkład, zrobić kleks na podkładzie i położyć jeden blat (ten co był na górze po upieczeniu). Krem podzielić na 2 porcje. Połowę z jednej rozsmarować na biszkopcie, położyć na środku żelkę i wyłożyć pozostałą część z tej pierwszej. Następnie wyłożyć drugi blat, nasączyć i wyłożyć drugą porcję kremu. Przykryć trzecim biszkoptem i nasączyć. Rant z tortem zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Wszystkie czekolady posiekać na mniej więcej takiej samej wielkości. Śmietankę zagrzać w rondelku z masłem, ale nie zagotować. Następnie wrzucić czekoladę, poruszać naczyniem, aby czekolada pokryła się płynem i zostawić na kilka minut. Potem rózgą wymieszać ganasche, ma być kremowy i lśniący.
Tort wyjąć z lodówki, usunąć rant i zdjąć folię rantową (jeżeli jej nie dawaliście to ostrym nożem okrójcie dookoła). Lekko lejącym ganasche posmarować cały tort cienką, tak zwaną okruszkową warstwą i wstawić tort do lodówki na jakieś 15 minut. Następnie gdy ganasche lekko stężeje wyłożyć drugą warstwę ganasche i wyrównać szpachlą używając talerza obrotowego. Ponownie wstawić tort do lodówki na kilkanaście minut i wykonać tę samą czynność po raz ostatni. Wyrównać niedociągnięcia, wygładzić boki i górę. Na koniec przygotowanymi słodyczami i posypkami udekorować górę tortu i wbić topper. Barwnikiem wymieszanym z alkoholem za pomocą pędzelka zrobić fikuśne kleksy. Tort wstawić do lodówki, a 15 minut przed podaniem wyjąć go, aby tynk się ocieplił, bo inaczej będzie pękał i będzie trudno kroić tort.