Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort bardzo czekoladowy na urodziny wnuka. Zgodnie z życzeniem biszkopt jest czekoladowy, krem również czekoladowy na bazie kremówki, mascarpone i czekolady, ozdobiony ciasteczkami oreo i czekoladowymi batonikami!
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 44
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 44
Składniki
Pieczemy biszkopt. Suche składniki – mąkę, kakao i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, mieszamy do połączenia składników i odkładamy na bok. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 °C, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Mleko podgrzewamy w rondelku, roztapiamy w nim masło i czekoladę. Jaja całe ze szczyptą soli i cukrem waniliowym ubijamy mikserem do uzyskania lekkiej piany. Na tym etapie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy całość 3 – 4 minuty, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Teraz gorącą masę czekoladową wlewamy cienką stróżką do do masy jajecznej i miksujemy tylko do połączenia obu mas. Następnie przesiewamy suche składniki i mieszamy mikserem krótko, ale dokładnie. Przelewamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40 – 45 min, do suchego patyczka. Nie przeciągamy ciasta w piecu, bo będzie suche. Biszkopt ma smakować jak brownie. Można go od razu po wystudzeniu kroić na blaty. Do tortu potrzebujemy 4 blaty. Wierzch, który nam został rozkruszamy na piasek w rękach i odstawiamy na bok. Posłuży nam do przyozdobienia boku i góry tortu.
Ubijamy krem. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Płynna czekolada ma osiągnąć temperaturę 25 – 30 °C. Teraz doskonale schłodzoną kremówkę i serek mascarpone wkładamy do misy miksera i ubijamy do konsystencji lekko ubitej śmietanki ( ok. 2 min.) i miękkich szpiców. Teraz wlewamy do masy czekoladę w całości i mieszamy mikserem do stężenia kremu. Nie ubijamy zbyt długo, żeby nie przebić kremu. Krem robi się błyskawicznie. Smakuje wybornie. Nadaje się do przekładania blatów, tynkowania tortów i ozdabiania różnych ciasteczek, np babeczek. Jest stabilny i trzyma dobrze formę.
Przystępujemy do składania tortu, tynkowania i ozdabiania według uznania. Nasz tort ma być przyozdobiony ciasteczkami oreo i batonikami czekoladowymi, zgodnie z życzeniem wnuka.
Tort mocno czekoladowy- urodzinowy gotowy!