Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort czekoladowy na ciemnym biszkopcie, dobrze nasączony, z owocową nutą i kremem czekoladowym z dodatkiem batoników MilkyWay.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8254
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1192
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10011
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4587
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 621
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8254
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1192
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10011
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4587
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 621
Składniki
Jaja wyjęłam wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany wsypałam cukier i ubijałam dalej aż piana zrobiła się lśniąca. Następnie do piany dodawałam po jednym żółtku i miksowałam do połączenia. W oddzielnej misce wymieszałam mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszane składniki sypkie wsypałam powoli do masy jajecznej i dokładnie wymieszałam. Przygotowane ciasto przelałam do okrągłej tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam do tak zwanego suchego patyczka, czyli w praktyce ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt od razu wyjęłam z piekarnika i wystudziłam w formie. Gdy wystygł wyjęłam go ostrożnie zz tortownicy i przekroiłam na 3 blaty równej grubości.
Śmietanę przelałam do rondla i podgrzałam. W między czasie pokroiłam w kostkę batoniki, a czekoladę połamałam na kawałki i wrzuciłam je do gorącej śmietany. Odczekałam ok. 2 minuty i wymieszałam wszystko aby uzyskać jednolitą konsystencję. Śmietanę wystudziłam, a następnie przykryłam i wstawiłam do lodówki na 12 godzin. Po upływie tego czasu śmietanę przelałam do miski miksera. Dodałam serek mascarpone i ubiłam to na sztywny krem. Na koniec do kremu wmieszałam nutellę.
Wodę zagotowałam. Kawę i cukier wsypałam do szklanki, zalałam gorącą wodą i wymieszałam. Kawę ostudziłam. W wersji dla dorosłych można do wystudzonego naparu dodać kieliszek wódki lub likieru np. kawowego.
Na paterze ułożyłam pierwszy blat biszkoptu. Nasączyłam go 1/3 kawy i posmarowałam cienko dżemem wiśniowym. Na tym rozsmarowałam 1/3 kremu i przykryłam drugim biszkoptem. Znów nasączyłam kawą, posmarowałam dżemem i następną częścią kremu. Na tym ułożyłam trzeci blat biszkoptu, nasączyłam go kawą i posmarowałam cienko kremem. Kremem posmarowałam również boki tortu. Resztę kremu przełożyłam do rękawa cukierniczego i zrobiłam rozetki na wierzchu tortu. Dodatkowo ozdobiłam je gwiazdkami z mlecznej czekolady.