Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort czekoladowy z praliną i kremem czekoladowym. Idealny na każde przyjęcia:) Tort starczy na ok. 10-25 kawałków.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 134
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 749
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 362
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 134
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 749
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 362
Składniki
Biszkopt: *Jajka powinny być w temperaturze pokojowej (należy je wyjąć co najmniej 1 godzinę przed pieczeniem biszkoptu). Całe jajka razem z całym cukrem wbijamy do miski i zaczynamy ubijać na najwyższych obrotach miksera przez 15-30 minut. Piana jajeczna po odsunięciu z łopatek miksera na powierzchnie nie powinna od razu wyrównywać się z powierzchnią.
Gdy piana z jajek jest gotowa mąkę i kakao wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Do gotowej piany stopniowo dodajemy po 2,3 łyżki przesianej mąki z kakao, delikatnie i powoli mieszamy szpatułką. Wszystko powtarzamy, aż mąka i kakao będą wymieszane.
Na koniec dolewamy olej i jeszcze raz ostrożnie i delikatnie mieszamy.
Dno okrągłej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Do tortownicy wlewamy gotową połowę ciasta.(Druga połowa ciasta zostaję nam na drugi biszkopt.) Należy pamięta by nie piec dwóch biszkoptów w tym samym piekarniku na raz.
Nagrzewamy piekarnik: grzałka górna i dolna, bez termoobiegu, 165 st. C. Gdy piekarnik się nagrzeje wstawiamy ciasto na 45-50 minut i pieczemy do suchego patyczka. Gotowy biszkopt zostawiamy do ostygnięcia a następnie wyjmujemy z tortownicy i pozwalamy mu jeszcze ostygnąć. Drugi biszkopt pieczemy tak samo. Należy pamiętać by upiec biszkopt 1,2 dni wcześniej przed robieniem tortu.
Pralina: Czekoladę z masłem i śmietanką rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej. Ostudzić i włożyć do lodówki na najlepiej całą noc. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Lekko ostudzić i zdjąć skórki. Posiekać drobno. Wafelka posiekać i wymieszać z orzechami i masą pralinowa.
Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Śmietanę ubijamy. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem . Nie przerywając pracy miksera dodajemy do serka czekoladę. Miksujemy, do momentu uzyskania gładkiej masy. Do kremu dodajemy ubitą śmietankę i mieszamy szpatułką do uzyskania kremowej konsystencji.
Przygotowanie do złożenia tortu: Biszkopt przekrawamy na 3 części. Z drugim biszkoptem postępujemy tak samo.
Pierwszy spód przekładamy masą pralinową i przykrywamy drugim spodem. Na drugi spód nakładamy resztę masy pralinowej i przykrywamy trzecim spodem. Trzeci spód przekładamy warstwą kremu i przykrywamy czwartym spodem. Na czwarty spód nakładamy krem i przykrywamy piątym spodem. Piąty spód przekładamy kremem i przykrywamy ostatnim spodem.
Cały złożony tort otynkowujemy pozostałym kremem czekoladowym i wstawiamy na jakiś czas do lodówki.Schłodzony tort ozdabiamy ulubionym dekoracjami wstawiamy do lodówki. Schodzony tort jest już gotowy do podania:) SMACZNEGO!!!