Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z dwoma kremami z mascarpone,maślanym tynkiem i drip-cake. Tort z dekoracją na Walentynki.
Składniki
biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po 1 żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia.Dodać olej i delikatnie mieszać ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić bok tortownicy, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć częścią kawy.
krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem,fixem a następnie z serkiem i frużelinę.Potem dolewać letnią żelatynę, cały czas miksując ale krótko.Wmieszać umytą i osuszoną borówkę.Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć.
krem 2-Cukierki rozpuścić w śmietance nad parą.Schłodzić i ostudzić w lodówce parę godzin, najlepiej zrobić wieczorem.Następnie postąpić jak z poprzednim kremem. Na koniec dodać startą czekoladę, wymieszać łopatką i wyłożyć do tortownicy.
Przykryć blatem górnym z biszkoptu i schłodzić, kilka godzin w lodówce. Najlepiej schłodzić całą noc.
Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy.Przykryć paterą i odwrócić ''do góry nogami''.Góra wtedy będzie równiejsza.
tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dodawać mleko zagęszczone, potem mleko w proszku.Parę łyżek kremu zafarbować na czerwono. Białą masą posmarować cały tort i wygładzić.
Czerwoną masą posmarować dolną krawędź tortu i za pomocą łyżeczki, rozciągnąć w górę.
drip-cake-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance. Ostudzić do jeszcze płynnego i polać górę tortu, tak żeby spływała w formie sopelków po bokach, tworząc efekt drip-cake. Można wpierw nalać do rożka papierowego i wokół tortu zrobić sople, potem wylać na górę i rozsmarować. Trzeba się śpieszyć bo na schłodzonym tynku, szybko gęstnieje.Tort schłodzić.
dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne.Zafarbować na czerwono. Chociaż dodawałam barwnika czerwonego to masa wychodziła różowa. Dopiero jak oprószyłam kakao i zagniotłam, to kolor ściemniał. Podzielić na porcje i przechowywać w woreczku foliowym.Za pomocą specjalnych mat silikonowych, odcisnąć zamierzone wzory.Wcześniej zrobione dekoracje, przechowywać w lodówce.
Gotowe dekoracje ułożyć na torcie.
Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.