Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort kokosowo - jabłkowy z posmakiem agrestu, polany lustrzaną polewą czekoladową. W sam raz dla MAMY.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5606
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1096
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12192
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5160
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1524
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5606
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1096
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12192
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5160
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1524
Składniki
Ciasto. Wszystkie mąki mieszamy z proszkiem. Jajka ubijamy , potem na przemian z olejem dodajemy je do mąki, mieszając. Dzielimy na 3 części, Jedną łączymy z sezamem, drugą z karobem i kokosem, trzecią z kisielem . Do wysmarowanej tortownicy przekładamy ciasto z sezamem, potem karobem i kisielem. Pieczemy ok. 35 minut w 170 C. Po ostudzeniu przekroić wzdłuż. Masa jabłkowa. Obrane jabłka dusić z wodą na małym ogniu. Następnie dodać sypką galaretkę i ew. cukier, odstawić do wystudzenia. Masa kokosowa. Do zagotowanego mleka powoli wsypujemy kaszę, cukier i kokos i przez chwilę gotujemy. Przestudzoną masę stopniowo dodajemy do utartego masła.Ja dodałam trochę soku z cytryny. Polewa. Cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy kakao, śmietankę i mieszamy delikatnie rózgą do połączenia składników. Nie ubijamy, gdyż powstają trudne do usunięcia pęcherzyki powietrza. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie dodajemy do polewy i mieszamy. Na końcu całość miksujemy i przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Ciasto w tortownicy przekładamy masą jabłkową, na nią masę kokosową, przykrywamy ciastem i pokrywamy resztą masy kokosowej. Całość polewamy lustrzaną polewą.