Tego torta zrobiłam mężusiowi na urodziny-jest zagorzałym wędkarzem...
"Tort dla wędkarza"
Składniki
- -BISZKOPT:
- -jaja, 9 szt
- -cukier, 9 łyżek+3 łyżki do masy
- -mąka pszenna, 9 łyżek
- -kakao, 1 łyzka
- -proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- -czerwony barwnik spożywczy w proszku, troszeczkę
- -Masa:
- -budynie śmietankowe, 2 szt
- -żółtka, 3 szt
- -mleko, 0,5 litra
- -mąka psz., 1 łyżka
- -maka ziemniaczana, 1 łyżka
- -margaryna, 1 kostka
- -śmietana 30 %, 375 ml
- -DODATKOWO:
- -banany, 4 sztuki
- -polewa
- -DO DEKORACJI
- -masa cukrowa różne kolory
- -kamyki czekoladowe
Składniki
- -BISZKOPT:
- -jaja, 9 szt
- -cukier, 9 łyżek+3 łyżki do masy
- -mąka pszenna, 9 łyżek
- -kakao, 1 łyzka
- -proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- -czerwony barwnik spożywczy w proszku, troszeczkę
- -Masa:
- -budynie śmietankowe, 2 szt
- -żółtka, 3 szt
- -mleko, 0,5 litra
- -mąka psz., 1 łyżka
- -maka ziemniaczana, 1 łyżka
- -margaryna, 1 kostka
- -śmietana 30 %, 375 ml
- -DODATKOWO:
- -banany, 4 sztuki
- -polewa
- -DO DEKORACJI
- -masa cukrowa różne kolory
- -kamyki czekoladowe

Etapy przygotowania
Z podanych składników robimy biszkopt i pieczemy w tortownicy 24 cm.Przekrawamy na trzy krążki.
Margarynę ucieramy,śmietanę ubijamy na sztywno a z pozostałych składników gotujemy budyń.Przestudzony budyń ucieramy z margaryną.Odkładamy na bok trzy łyżki masy a do reszty dokładamy delikatnie po łyżce ubitą śmietanę.
Robimy polewe: 0,5 margaryny,3 łyżki kakao,5 łyżek cukru,1 łyżka wody i 2 łyzki śmietany 30 %.
Pierwszy biszkopt nasączamy połową polewy,na to kroimy w plasterki dwa banany i wykładamy połowę masy na to biszkopt i reszta polewy,pozostałe banany i reszta masy,przykrywamy ostatnim krążkiem.Całość smarujemy tą odłożoną masą
Dekorujemy masą cukrową i elementami z niej zrobionymi,kamyczki wokół jeziorka to kamyczki czekoladowe...Oprócz nitki przy wędce wszystko jadalne...
Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (6)
Ostatnio komentowane przepisy
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 46

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3627
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Przyprawy
- Śledziowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 185

Pyszny pieczony pasztet z kaczki i kurczaka. Pasztet jest z tych twardszych,...
Odsłon: 55

Aromatyczna, delikatna wątróbka w towarzystwie karmelizowanej cebuli, soczyst...
Odsłon: 70
Ostatnio komentowane przepisy
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 46

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3627
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Przyprawy
- Śledziowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 185

Pyszny pieczony pasztet z kaczki i kurczaka. Pasztet jest z tych twardszych,...
Odsłon: 55

Aromatyczna, delikatna wątróbka w towarzystwie karmelizowanej cebuli, soczyst...
Odsłon: 70



Składniki
- -BISZKOPT:
- -jaja, 9 szt
- -cukier, 9 łyżek+3 łyżki do masy
- -mąka pszenna, 9 łyżek
- -kakao, 1 łyzka
- -proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- -czerwony barwnik spożywczy w proszku, troszeczkę
- -Masa:
- -budynie śmietankowe, 2 szt
- -żółtka, 3 szt
- -mleko, 0,5 litra
- -mąka psz., 1 łyżka
- -maka ziemniaczana, 1 łyżka
- -margaryna, 1 kostka
- -śmietana 30 %, 375 ml
- -DODATKOWO:
- -banany, 4 sztuki
- -polewa
- -DO DEKORACJI
- -masa cukrowa różne kolory
- -kamyki czekoladowe
Z podanych składników robimy biszkopt i pieczemy w tortownicy 24 cm.Przekrawamy na trzy krążki.
Margarynę ucieramy,śmietanę ubijamy na sztywno a z pozostałych składników gotujemy budyń.Przestudzony budyń ucieramy z margaryną.Odkładamy na bok trzy łyżki masy a do reszty dokładamy delikatnie po łyżce ubitą śmietanę.
Robimy polewe: 0,5 margaryny,3 łyżki kakao,5 łyżek cukru,1 łyżka wody i 2 łyzki śmietany 30 %.
Pierwszy biszkopt nasączamy połową polewy,na to kroimy w plasterki dwa banany i wykładamy połowę masy na to biszkopt i reszta polewy,pozostałe banany i reszta masy,przykrywamy ostatnim krążkiem.Całość smarujemy tą odłożoną masą
Dekorujemy masą cukrową i elementami z niej zrobionymi,kamyczki wokół jeziorka to kamyczki czekoladowe...Oprócz nitki przy wędce wszystko jadalne...
Nie mogę się napatrzeć..:) Cierpliwa z Ciebie kobieta! Super tort!
arcydzielo to nie takie proste
Tak Annuar właśnie taką ciepłą polewam ciasto:-) dziękuje wszystkim i pozdrawiam...
Super
Przepiękny ! Dodatkowo zwróciłam uwagę na nieznane mi nasączanie biszkoptu polewą. Czy dobrze rozumiem, że składniki polewy zagotowujesz i taką ciepłą polewą nasączasz ciasto ???