Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
dziś zapraszam na rewelacyjny tort, który przygotowałam dla mojej mamy z okazji urodzin. Mama jest wielką miłośniczką orzechowych wypieków, dlatego zrobiłam dla niej tort, w którym orzechy są w zasadzie wszędzie-w biszkopcie, w kremie, w dekoracji
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 30255
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9669
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2155
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4154
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 863
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 30255
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9669
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2155
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4154
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 863
Składniki
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia BISZKOPT Jajka ucieramy z cukrem na pulchną białą masę, dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia-miksujemy. Dodajemy zmielone orzechy, kakao oraz wodę i olej i miksujemy. Przekładamy masę do tortownicy i pieczemy w temp 180 stopni do suchego patyczka (około 40 minut)
Upieczone ciasto wyciągamy z tortownicy i studzimy, następnie kroimy na 4 spody.
KREM Czekolady deserowe rozpuszczamy nad kąpielą wodną, studzimy, tak by pozostały płynne ale letnie. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy roztopioną czekoladę, kakao i wszystko miksujemy. Odkładamy trochę masy do dekoracji (do szprycowania) i dodajemy orzechy-mieszamy.
Wystudzone spody ponczujemy mocną herbatą i przekładamy kremem, tak by pozostało trochę do pokrycia tortu. Wygładzamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
POLEWA NA DRIP CAKE Do miski dajemy połamaną czekoladę mleczną, 2 łyżki mleka i masło i wszystko rozpuszczamy nad kąpielą wodną, gdy powstanie nam gładka płynna polewa przekładamy ją do wereczka lub rękawa cukierniczego z prostą tylką i pokrywamy tort dookoła, szprycując polewę tak by spływała po brzegach, resztę szprycujemy na górę tortu i wygładzamy szybko łyżką lub nożem.
Wstawiamy do lodówki na około 10 minut. Po tym czasie dekorujemy tort według własnej inwencji :)
Polecam obtoczyć orzechami dół tortu, posypać go, a pozostawionym kremem zrobić rozety. *****Ja dodatkowo ozdobiłam tort czekoladowymi kulkami Kulki robimy następująco do miski dajemy około 50g roztopionej czekolady, około 20g roztopionego masła i około 5 sztuk herbatników maślanych zmielonych. Z masy formujemy kulki i obtaczamy je orzechami.
Tort wstawiamy najlepiej na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Polecam gorąco, jest rewelacyjny, jeśli ktoś jest miłośnikiem czekolady i orzechów, to tort stworzony dla niego.