Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser, który sprosta oczekiwaniom nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Puszysty biszkopt przełożony delikatnym kremem na bazie śmietanki, ciemniej czekolady i orzechów laskowych z pewnością podbije wasze kubki smakowe.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1171
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9884
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4536
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 552
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1171
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9884
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4536
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 552
Składniki
Najpierw przygotuj orzechowy biszkopt. Orzechy dokładnie zmiel, aby miały sypką konsystencję.
Oddziel żółtka od białek. Ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę przy pomocy najszybszych obrotów. Pod koniec dodawaj stopniowo cukier, najlepiej drobny do wypieków. Masa powinna zacząć robić się coraz sztywniejsza i błyszcząca.
Nadal ubijając dodaj żółtka, jedno po drugim. Kiedy składniki się połączą, przestań miksować.
Teraz dodaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, bułkę tartą i zmielone orzechy. Połącz wszystko szpatułką, delikatnie, aby masa się nie napowietrzyła.
Ciasto przełóż do formy albo rantu. Wyrównaj.
Piecz przez około 40-45 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza bez termoobiegu do tzw. suchego patyczka. Odstaw do ostudzenia.
Teraz czas na przygotowanie kremu. Żelatynę rozpuść 3 łyżeczkach wody i odstaw do napęcznienia.
Ze śmietany odlej 100 g i podgrzej je w rondlu. Dodaj posiekaną czekoladę.
Teraz dodaj do żelatyny 2-3 łyżki podgrzanej masy czekoladowej. Zahartuj i dodaj połączone składniki z powrotem do rondelka. Dodaj posiekane orzechy. Wymieszaj dokładnie i odstaw do wystudzenia.
Mocno schłodzoną resztę śmietanki ubij na sztywną pianę. Partiami dodawaj ją do ostudzonej masy czekoladowej z orzechami. Mieszaj delikatnie.
Teraz przetnij biszkopt na dwie lub trzy części. Przełóż go kremem czekoladowym. Resztę możesz użyć do wykończenia tortu (najlepiej najpierw schłodzić go w lodówce).