Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli ktoś mieszka lub odwiedził Lublin, z pewnością słyszał o cukierni Williams. I być może miał okazję spróbować doskonałego tortu o takiej samej nazwie, z gruszką Williams w roli głównej. Receptura jest oczywiście tajemnicą cukierni, moja wersja jest próbą zbliżenia się do oryginału. Mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu. Do mojego tortu użyłam soczystych gruszek Konferencja.
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 2652
Dzisiaj kotlety mielone, które przygotowujemy na wiele sposobów. Oto mój kole...
Odsłon: 863
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 2652
Dzisiaj kotlety mielone, które przygotowujemy na wiele sposobów. Oto mój kole...
Odsłon: 863
Składniki
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłuż papierem do pieczenia.
Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj po trochu cukier dalej ubijając. Następnie dodawaj po jednym żółtku. Do masy wsyp orzechy i ręcznie delikatnie wszystko wymieszaj. Piecz w 180 stopniach przez ok. 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Piekarnik góra +dół (bez termobiegu).
Ostudzony biszkopt (bez pergaminu) połóż na dno tortownicy, na to rozsyp warstwę podprażonych orzechów.
Rozpuść w kąpieli wodnej białą czekoladę. Przestudzoną czekoladę zmiksuj z 250 g serka mascarpone. Masę rozsmaruj na biszkopcie i wstaw do lodówki.
Obierz gruszki, pokrój je na ósemki wycinając gniazda nasienne. Zagotuj gruszki krótko w niewielkiej ilości wody zakwaszonej sokiem z połowy cytryny. Ostudzone owoce wyłóż na białą masę. Wstaw ciasto do lodówki.
Masę czekoladową ciemną przygotuj w taki sam sposób jak masę z białej czekolady, tylko dodaj do masy ubitą na sztywno śmietankę kremówkę. Gotową masę rozsmaruj na gruszkach, wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki na kilka godzin. Gotowy tort posyp kakao i udekoruj orzechami i ewntualnie kawałkami gruszki