Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli ktoś mieszka lub odwiedził Lublin, z pewnością słyszał o cukierni Williams. I być może miał okazję spróbować doskonałego tortu o takiej samej nazwie, z gruszką Williams w roli głównej. Receptura jest oczywiście tajemnicą cukierni, moja wersja jest próbą zbliżenia się do oryginału. Mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu. Do mojego tortu użyłam soczystych gruszek Konferencja.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 938
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 271
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 779
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3631
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 748
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 938
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 271
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 779
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3631
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 748
Składniki
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłuż papierem do pieczenia.
Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj po trochu cukier dalej ubijając. Następnie dodawaj po jednym żółtku. Do masy wsyp orzechy i ręcznie delikatnie wszystko wymieszaj. Piecz w 180 stopniach przez ok. 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Piekarnik góra +dół (bez termobiegu).
Ostudzony biszkopt (bez pergaminu) połóż na dno tortownicy, na to rozsyp warstwę podprażonych orzechów.
Rozpuść w kąpieli wodnej białą czekoladę. Przestudzoną czekoladę zmiksuj z 250 g serka mascarpone. Masę rozsmaruj na biszkopcie i wstaw do lodówki.
Obierz gruszki, pokrój je na ósemki wycinając gniazda nasienne. Zagotuj gruszki krótko w niewielkiej ilości wody zakwaszonej sokiem z połowy cytryny. Ostudzone owoce wyłóż na białą masę. Wstaw ciasto do lodówki.
Masę czekoladową ciemną przygotuj w taki sam sposób jak masę z białej czekolady, tylko dodaj do masy ubitą na sztywno śmietankę kremówkę. Gotową masę rozsmaruj na gruszkach, wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki na kilka godzin. Gotowy tort posyp kakao i udekoruj orzechami i ewntualnie kawałkami gruszki