Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt na mące gryczanej, przekładany masą śmietanowo-żurawinową. Słodycz żurawiny doskonale przełamuje ostry, lekko gorzki smak gryki. Jak dla mnie pyszne połączenie. :)
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 847
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 847
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z solą, dodając 75g cukru. Żółtka ubić z pozostałym cukrem (75g) na biały puch (ubijać ok. 10 minut). Delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Dodać mąkę gryczaną, orzechy i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy i piec ok. 40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu przestudzić w formie, potem wyjąć z formy i ostudzić całkowicie.
Skórkę pomarańczową wymieszać z żurawiną. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i usztywniaczem. Ok. 1/3 śmietany odłożyć i wstawić do lodówki. Resztę śmietany wymieszać z żurawiną.
Biszkopt przekroić na trzy placki. Wokół dolnego placka zapiąć bok tortownicy, nałożyć połowę kremu, przykryć środkowym plackiem, nałożyć resztę kremu, przykryć górnym plackiem. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Zdjąć obręcz tortownicy i posmarować boki i wierzch tortu odłożoną śmietaną. Przed podaniem posypać pokruszonymi bezami. Smacznego :)