Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z jesiennymi czekoladowymi liśćmi.Tort z kremem stracciatella i jagodowym. Tort urodzinowy i imieninowy.
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 5353
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 5353
Składniki
biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki.
nasączenie-Dżem rozmieszać z przegotowaną wodą. Ciut mniejszą połową nasączyć spód biszkoptu.
krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami jogurt, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć, resztą dżemu.
krem stracciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt ,serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Wyłożyć na biszkopt w tortownicy. Przykryć trzecim blatem i schłodzić.
Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć na paterze.
masa-Zmiksować masę ze śmietanką w/g przepisu na opakowaniu. Posmarować cały tort. Boki obsypać mielonymi migdałami.
dekoracje-Liście umyć i osuszyć.
Każdą polewę osobno roztopić nad parą. Połowę białej zafarbować na żółty i brązowy kolor. Liście dolną stroną maczać w polewie i układać do zastygnięcia. Można pędzelkiem posmarować. Jak polewa stwardnieje, to delikatnie odklejać liście.
Dekoracje ułożyć na torcie.
Tort przechowywać w lodówce.Kroić ostrym i ciepłym nożem.