Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort, chociaż sprawia wrażenie, nie jest aż tak bardzo pracochłonny. Jego wykonanie jest bardzo proste, a tort ładnie się prezentuje... a jeszcze lepiej smakuje.
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 153
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22367
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 179
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 153
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22367
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 179
Składniki
Z podanych składników wyrobić kruche ciasto, podzielić na trzy równe części i każdą osobno upiec w tortownicy o średnicy około 29cm. Krążki piec w temperaturze 170-180 stopni przez 20 minut. Wystudzić.
Przygotować masę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem , dodając wystudzony napar kawy, dalej ucierać. Rondelek z utartą masą postawić na małym ogniu gotować 10 minut cały czas mieszając, po czym wystudzić. Masło utrzeć na puch, ucierając, stopniowo dodawać zimną masę jajeczno i kawową. Na koniec wlać spirytus. Pierwszy krążek wysmarować 1/3 porcją masy. Przykryć drugim krążkiem, na który wyłożyć dowolny dżem. Całość przykryć trzecim krążkiem. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu (na koniec przyciskałam do masy nóż tak, aby powstały nierówności), a następnie posypać mielonymi (lub posiekanymi) orzechami.
Polecam