Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort, chociaż sprawia wrażenie, nie jest aż tak bardzo pracochłonny. Jego wykonanie jest bardzo proste, a tort ładnie się prezentuje... a jeszcze lepiej smakuje.
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 273
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 279
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 699
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 273
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 279
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 699
Składniki
Z podanych składników wyrobić kruche ciasto, podzielić na trzy równe części i każdą osobno upiec w tortownicy o średnicy około 29cm. Krążki piec w temperaturze 170-180 stopni przez 20 minut. Wystudzić.
Przygotować masę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem , dodając wystudzony napar kawy, dalej ucierać. Rondelek z utartą masą postawić na małym ogniu gotować 10 minut cały czas mieszając, po czym wystudzić. Masło utrzeć na puch, ucierając, stopniowo dodawać zimną masę jajeczno i kawową. Na koniec wlać spirytus. Pierwszy krążek wysmarować 1/3 porcją masy. Przykryć drugim krążkiem, na który wyłożyć dowolny dżem. Całość przykryć trzecim krążkiem. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu (na koniec przyciskałam do masy nóż tak, aby powstały nierówności), a następnie posypać mielonymi (lub posiekanymi) orzechami.
Polecam