Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort okazjonalny, pokryty masą z mleka w proszku o fakturze marmurku. Tort ozdobiony różyczkami też z tej masy. Tort zrobiłam na swoje urodziny.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 336
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 57
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1225
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 336
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 57
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1225
Składniki
biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po 1 żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić bok od tortownicy, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
Spodni blat biszkoptowy, włożyć do tej samej tortownicy co piekł się biszkopt. Lecz tortownicę najpierw wyżej zabezpieczyć. Ten blat biszkoptowy nasączyć częścią rozcieńczonego dżemu.
krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z cukrem pudrem, fixem a potem serkiem. Następnie zmiksować z musem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do tortownicy i wyrównać.
Przykryć drugim blatem biszkoptowym i posmarować resztą dżemu.
Porozrzucać pokrojone czekoladki.
krem czekoladowy 1-Wcześniej rozpuścić nad parą w śmietance, połamaną czekoladę.Ostudzić i schłodzić przynajmniej z godz. w lodówce. Najlepiej na całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie i ostudzić do letniego. Czekoladową śmietankę ubić z cukrem pudrem, fixem i serkiem. Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy i rozsmarować.
Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić tort najlepiej na całą noc.
Po schłodzeniu zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Przykryć podkładką pod tort i paterą. Obrócić tort "do góry nogami". Góra będzie równiejsza.
tynk- Miękkie masło zmiksować do białości, potem dodawać stopniowo miękką masę Krówkową. Posmarować cały tort i wyrównać i schłodzić.
masa-Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść na plastyczną masę. Podzielić na porcje, ale białej zostawić dużo więcej. Te mniejsze części zafarbować barwnikami jadalnymi. Z każdej odłożyć po trochu na dekoracje. Z tych większych części, dłońmi zrobić długie wałki.Ułożyć jeden obok drugiego i zrolować ich razem.
Przewinąć na pół i znowu zrolować a potem całość zwinąć w ''ślimak''.Rozwałkować na duży okrągły płat.
Masę zawinąć w długi wałek i przenieść na tort.
Wygładzić najpierw górę tortu, a potem bok,podciągając masę w dół. Dół obciąć ostrym nożem. Na ten dół, zrobić ozdobny szlaczek z białej masy.
Na róże, rozwałkować kawałek masy i wycinać elementy, odpowiednią wykrawaczką do róż. Pędzelkiem posmarować odrobinką wody przez środek elementu i zgiąć w połowie. Następnie na prostej krawędzi elementu też delikatnie posmarować wodą. Zwijać od boku w rulonik. Taka różyczka składa się z 3 elementów albo 4. Następne tak samo zwijać, sklejając wodą. Płatki różyczek powyginać palcami, lub odpowiednimi akcesoriami do modelowania.Za pomocą specjalnej maty silikonowej, wyciskać wzory listków.
Udekorować tort różami i listkami.Niektóre kontury marmurku, pomalować na złoto.
Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.