Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny z moich tortów, tym razem kajmakowy. Piekłam go całkiem niedawno i nie sądziłam, że będzie się cieszył taką popularnością. Polecam :-) Przepis na tortownicę o średnicy 24 – 26 cm.
Przepis dnia
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 1000
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1925
Świąteczne smaki.
Odsłon: 202
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 1577
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 1070
Dobrze mieć takie ciasteczka pod ręką, kiedy przyjdzie nam ochota na coś słod...
Odsłon: 765
Przepis dnia
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 1000
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1925
Świąteczne smaki.
Odsłon: 202
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 1577
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 1070
Dobrze mieć takie ciasteczka pod ręką, kiedy przyjdzie nam ochota na coś słod...
Odsłon: 765
Składniki
Sposób wykonania biszkoptu: Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku i wszystko dokładnie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia a następnie połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać. Dużą tortownicę wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki. Gotowe ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut. Wyjąć, wystudzić
Sposób wykonania ponczu: Wszystkie składniki dokładnie wymiesz
Sposób wykonania kremu: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżką Pod koniec ubijania dodawać stopniowo masę kajmakową i dalej miksować. Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Gruszki obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z rozpuszczoną i ostudzoną czekoladą.
Biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części. Pierwszą część położyć na paterze, nasączyć ponczem i ułożyć gruszki wymieszane z czekoladą. Na pierwszą część biszkoptu położyć drugą, również nasączyć ponczem i położyć część ubitego kremu. Na wierzch położyć ostatnią część biszkoptu, jak poprzednie nasączyć. Całość pokryć resztą kremu, boki udekorować orzeszkami ziemnymi ( jeżeli są solone to należy je wcześniej wypłukać w wodzie) Wierzch można udekorować sosem czekoladowym i płatkami z czekolady Gotowy tort przechowywać w lodówce. Smacznego :-)