Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort kakaowy zrobiony z biszkoptu kakaowego oraz kremu waniliowego i powideł śliwkowych.
mikser, tortownica 26 cm, miseczki,
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1776
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 383
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21875
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1776
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 383
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21875
Składniki
Wykonanie biszkoptu: Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksujemy. Po dodaniu cukru dodajemy w odstępach kilkunastu sekundowych po jednym żółtku i mikserem miksujemy. Po dodaniu wszystkich żółtek mikser odstawiamy, dalej będziemy mieszać powoli, patką silikonową. Mąkę umieszczamy w przesiewaczu i stopniowo siejemy ją do ubitej piany, wolno mieszamy patką żeby nie naruszyć struktury ubitej piany. Po dodaniu wszystkiej mąki, wymieszaną masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, równamy i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy około 30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z wysokości około 50 cm zrzucamy go z formą na blat szafki lub stołu. Biszkopt już nie opadnie. Studzimy, wyjmujemy z formy. Kroimy na blaty po całkowitym ostygnięciu.
Przygotowanie kremu: Schłodzona śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodajemy serek mascarpone oraz kilka kropli esencji waniliowej. Przez chwilę mikserem mieszamy na wolnych obrotach do połączenia się serka z ubitą śmietaną. Wykonanie tortu: Biszkopt przecinamy na trzy plastry. Spodni plaster układamy na tortownicy, nasączamy herbatą, nakładamy warstwę powideł ze śliwek. Na warstwę powideł wykładamy krem, rozsmarowujemy go. Na plaster biszkoptu z warstwą powideł i kremu nakładamy kolejny plaster biszkoptu który również nasączamy herbatą z cytryną i nakładamy warstwę kremu którą rozsmarowujemy po całości. Nakładamy trzeci plaster biszkoptu i pokrywamy górę i boki kremem. Boki tortu obsypujemy płatkami migdałowymi. Do pozostałej części kremu dodajemy małą łyżeczkę kakao i dokładnie mieszamy. Krem kakaowy wkładamy do worka cukierniczego i dekorujemy górę tortu według swego uznania. Do dekoracji użyto również cukierniczych koralików. Gotowy tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!!!