Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
A tu już tort, który upiekłam dla najstarszego syna na podstawie przepisu z Masterchefa. Był pyszny. :)
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 6
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 17
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 1959
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 27
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 6
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 17
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 1959
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 27
Składniki
Piekarnik nagrzać do 170 stopni, tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Podczas ubijania powoli dodawać cukier. Następnie pojedynczo dodawać żółtka. Całość ubijać kolejne 3-5 minut. Do masy jajecznej przesiać mąkę i orzechy i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przelać do przygotowanej formy i piec 35 minut w nagrzanym piekarniku.
Orzeszki zblendować tak, żeby były wyczuwalne kawałki. Dodać masło orzechowe, wlać likier. Wszystko razem wymieszać. Odstawić.
Cukier wsypać do garnka z grubym dnem i rozłożyć równomiernie po powierzchni. Na średnim ogniu skarmelizować cukier na złoty kolor. Nie mieszać, można jedynie potrząsać garnkiem. Do skarmelizowanego cukru dodać masło i szybko wymieszać trzepaczką. Gdy masło się rozpuści, zdjąć garnek z ognia i cienkim strumieniem wlewać śmietanę. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Masło ubić na puch, dodać 3/4 ostudzonego karmelu. Wymieszać.
Posiekane orzechy wrzucić na patelnię bez tłuszczu, dodać mąkę i cukier. Prażyć ok. 5 minut.
Śmietanę podgrzać. Zdjąć z ognia i wrzucić połamaną czekoladę. Odstawić, żeby czekolada całkowicie się rozpuściła. Wstawić na ok. godzinę do lodówki. Potem ubić i przełożyć do rękawa cukierniczego.
Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na pół. Nasączyć dolny blat. Na blat wyłożyć masę karmelowo-orzechową, następnie masę karmelową. Przykryć drugim blatem. Nasączyć. Całość posmarować ganchem, górę ozdobić. Posypać prażonymi orzechami. Smacznego :)