Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 23
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 793
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2096
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4092
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 23
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 793
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2096
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4092
Składniki
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera i na najmniejszych dodajemy powoli przesianą mąkę i kakao. Dno tortownicy o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 45 minut. Po upieczeniu biszkopt upuszczamy z wysokości ok 50 cm. Postawiamy do wystudzenia. Zimny biszkopt wyjmujemy z tortownicy, przekrawamy na 3 blaty.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej kakao i mleko w proszku, dokładnie łączymy. Stopniowo dodajemy mascarpone i ucieramy na gładką masę. Blaty biszkoptu przekładamy masą, chłodzimy.
Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Śmietankę podgrzewamy (nie gotujemy), zalewamy nią czekoladę, mieszamy delikatnie aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Wylewamy powoli łyżką na brzegi tortu - tak aby polewa delikatnie spływała nam na jego boki, pozostałą polewę rozprowadzamy na górze tortu. Wierzch tortu ozdabiamy dowolnie słodyczami.