Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowo smaczne połączenie jabłek i kokosu. Tort polany lustrzaną polewą czekoladową. Zawsze sprawdza się na przyjęciach i imprezach.
To ciasto bezowe to prawdziwa uczta dla oka i podniebienia! Delikatna beza, l...
Odsłon: 139
Przepis dnia
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 1366
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2644
To ciasto bezowe to prawdziwa uczta dla oka i podniebienia! Delikatna beza, l...
Odsłon: 139
Przepis dnia
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 1366
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2644
Składniki
Ciasto. Wszystkie mąki mieszamy z proszkiem. Jajka ubijamy , potem na przemian z olejem dodajemy je do mąki, mieszając. Dzielimy na 3 części, Jedną łączymy z sezamem, drugą z kakaem i kokosem, trzecią z kisielem . Do wysmarowanej tortownicy przekładamy ciasto z sezamem, potem kakaem i kisielem. Pieczemy ok. 35 minut w 170 C. Po ostudzeniu przekroić wzdłuż. Masa jabłkowa. Obrane jabłka dusić z wodą na małym ogniu. Następnie dodać sypką galaretkę i ew. cukier, odstawić do wystudzenia. Masa kokosowa. Do zagotowanego mleka powoli wsypujemy kaszę, cukier i kokos i przez chwilę gotujemy. Przestudzoną masę stopniowo dodajemy do utartego masła.Ja dodałam trochę soku z cytryny. Polewa. Cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy kakao, śmietankę i mieszamy delikatnie rózgą do połączenia składników. Nie ubijamy, gdyż powstają trudne do usunięcia pęcherzyki powietrza. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie dodajemy do polewy i mieszamy. Na końcu całość miksujemy i przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Ciasto w tortownicy przekładamy masą jabłkową, na nią masę kokosową, przykrywamy ciastem i pokrywamy resztą masy kokosowej. Całość polewamy lustrzaną polewą