Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
torcik biszkoptowy z kremem z białej czekolady...
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5331
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 872
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11756
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5065
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1329
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5331
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 872
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11756
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5065
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1329
Składniki
Biszkoptowe ciasto: gotowe biszkopty przekroić na połówki, namoczyć wodą z 1 rozpuszczonym cukrem waniliowym. KREM: Czekoladę rozpuścić na parze, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, wlać czekolade. Kremem wyłożyć biszkopty. Ponacinć ciasto, formując kształ owalny (ścinki ciasta ułożyć na górę, przyklepać delikatnie ręką). W ten sposób powstanie tors królika
MASA CUKROWA: rozpuścić żelatynę w wodzie, dodać glukozę. ostudzić, do letnieje dodać cukier puder. Wylożyć na stolnicę i ugniatać do otrzymania jednolitej masy plaselinowej. Żeby się nie kleiło, podsypywać mąką ziemniaczaną, Podzielić na różne dowolne kawałki, do tych kawałków dodać barwniki spożywcze, Formować dowolne figurki i wzory (króliczki, marchwki, kwiatki itd.). Kawałek na głowę królika rozwałkować na cienkie ciasto. Wyłożyć nią półokrągłe plastikowe pudełko (ja użyłam obciętą butelkę od pepsi coli). Uformować głowę, podoklejać uszy, oczy itd. (do przyklejania elemntów można użyć gotowego kleju spożywczego albo ubić białko na sztywno. Odstawić do stwardnienia. ( Masę można zrobić kilka dni wcześniej. )
MASA MAŚLANA: utrzeć masło, cukier puder, cukier waniliowy na jednolitą masę. dodać sok z cytryny. Masą oblżyćkształ królika. Wiórki kokosowe zafarbować barwnikiem, obtoczyć całe ciasto.
głowę królika z masy cukrowej zdjąć z pudełka, dosunąć ostroznie do korpusu, docisnąć. udekorować pozostałe elementy.
PS Do kremu zamiast śmietany rożlinnej można dodć zwykłą kremówkę z fixem i żelatyną