Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort urodzinowy z dekoracją letnią, wieńcem kwiatów. Tort z kremem jagodowym, polany lustrzaną glazurą.
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 183
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 106
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 183
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 106
Składniki
biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 25 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Obrócić z powrotem i przekroić na 3 blaty.
Spodni krążek biszkoptowy, włożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki. Nasączyć kawą.
krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serek, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Zaraz wyłożyć 1/2 na biszkopt w blaszce. Przykryć drugim blatem i nasączyć kawą.
Wyłożyć resztę kremu.
Przykryć 3 blatem i schłodzić parę godzin w lodówce. Zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć na kratce, albo paterze.
lustrzana glazura-Wymieszać żelatynę z odrobiną wody i odstawić do napęcznienia. Wymieszać cukier z kakao i śmietanką. Wstawić na parę i mieszać do rozpuszczenia cukru, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Na koniec zdjąć z ognia i wmieszać żelatynę do rozpuszczenia. Chwilę mieszać do lekkiego przestygnięcia i polać cały tort. Przełożyć tort na paterę.
rozetki-Śmietankę ubić z kremem a potem z miękkim masłem.Przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną tylką i zrobić rozetki wokół tortu.
ozdoby-Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie i olejek. Zagnieść jak na twarde ciasto. Robić kulki i za pomocą szpatułki do modelowania zrobić kwiatek.Pomalować suchą farbką i włożyć cukrową perełkę.
Na listki część masy zafarbować na zielono.Robić cienkie wałeczki jak i z białej jeszcze cieńsze. Złączyć razem i kroić w kawałeczki.i formować listki.
ozdoby- Można zrobić wcześniej i przetrzymywać w lodówce.Ułożyć dekoracje na rozetkach wokół tortu. Tort przetrzymywać w lodówce.
Kroić ciepłym i ostrym nożem.