Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli na myśl o cieście ze szpinakiem zaczynacie się krzywić, zapewniam Was, że niepotrzebnie! :) Leśny Mech to puszyste, wilgotne i zielone ciasto, które swoim wyglądem ciekawi, ale i zachęca do spróbowania. Sama się sobie dziwię, że tak długo zwlekałam z jego upieczeniem! Jest pyszne, nie tłuste, wręcz lekkie! Koniecznie do upieczenia, nie tylko na wiosnę ;)
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 119
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 69
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 344
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 4813
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 119
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 69
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 344
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 4813
Składniki
Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy cienkim strumieniem olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą i dodajemy do masy. Dodajemy szpinak i całość mieszamy szpatułką lub łyżką do uzyskania jednolitej masy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy, wygładzamy łyżką i pieczemy przez 55-60 minut - do suchego patyczka. Ciasto dokładnie studzimy i ściany górkę ciasta, a następnie ją kruszymy (przyda się d ozdoby wierzchu i boków tortu). Ciasto kroimy na trzy blaty.
Krem: śmietankę i mascarpone ubijamy razem, aż do uzyskania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Do kremu możemy również dodać owoce - ja dodałam borówki i delikatnie wmieszałam je w krem za pomocą szpatułki.
Składanie tortu: Pierwszy blat ciasta umieszczamy w tortownicy i smarujemy go frużeliną (lub dżemem), nakładamy 1/3 kremu, przykrywamy drugim blatem i smarujemy go frużeliną, nakładamy kolejną 1/3 kremu, przykrywamy ostatnim blatem i smarujemy odrobiną kremu (zostawiamy jeszcze trochę kremu na boki ciasta). Ciasto przekładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie nożem delikatnie oddzielamy ciasto od formy i wyciągamy je z niej. Boki tortu smarujemy cienko pozostałym kremem, posypujemy pokruszonym ciastem wierzch i boki tortu oraz dekorujemy owocami. Ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej 2-3 godziny. Smacznego! :)