Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i szybki w wykonaniu tort. Niezwykle aromatyczny i pyszny.
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3304
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 105
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3304
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 105
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Składniki
Tortownica 21-22 cm. Spód wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto. Całe jajka ubijamy z cukrem do białości, pod koniec dodajemy cukier waniliowy. W 3 partiach przesiewamy do masy mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w 175 C ok.30 minut, do suchego patyczka. Ciasto zostawiamy w piekarniku jeszcze 10 minut, potem wyjmujemy z piekarnika,. Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy. Jeszcze ciepły biszkopt przykrywamy ściereczką i obracamy na drugą stronę. Zdejmujemy spód tortownicy z papierem i zostawiamy na ściereczce do wystygnięcia. Po tym zabiegu nasz biszkopt jest równy i nie opada na środku. Krem. Do misy przekładamy schłodzony serek i śmietanę. Miksujemy wszystko na puszysty krem, pod koniec dodajemy cukier puder i fix. Do ubitego kremu ścieramy skórkę z limonki i mieszamy łyżką. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wstawiamy do lodówki.
Wystudzony biszkopt kroimy pionowo na 2 połówki Górną część kładziemy na paterę, nasączamy połową przestudzonej herbaty. Nakładamy cienką warstwę płatków róży i ścieramy skórkę z limonki.
Wyciskamy warstwę kremu limonkowego. Przykrywamy drugą połówką biszkoptu. Biszkopt nasączamy i nakładamy masę na wierzch i boki tort.
Przed dekoracją warto schłodzić tort w lodówce. Potem wyrównujemy masę i dekorujemy. Pisakiem rysujemy kontur twarzy i nakładamy płatki fiołków. Tort schładzamy.
Po 2-3 godzinach schłodzenia, lub najlepiej po nocy, tort gotowy do jedzenia.