Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lodowa wersja popularnego tortu. Domowe lody śmietankowe, ciemny biszkopt, wiśnie i czekolada tworzą pyszne i bardzo efektowne połączenie.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 728
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5382
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9194
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 108
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 83
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 728
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5382
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9194
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 108
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 83
Składniki
Biszkopt: Dół tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek, mąki przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Do piany stopniowo dodawać po jednym żółtku, nadal ubijając, a następnie delikatnie wmieszać łyżką lub szpatułką mieszankę mączną. Masę biszkoptową wlać do tortownicy i piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 25-30 minut.
Masa lodowa: Jaja sparzyć wrzątkiem, a następnie oddzielić żółtka od białek. Ubić białka z ½ szklanki cukru na sztywną pianę.
Osobno ubić śmietanę na sztywno.
W trzeciej misce utrzeć żółtka z ½ szklanki cukru na gęsty, białawy krem.
Odłożyć do dekoracji ok. 4 łyżek ubitej śmietany, a do reszty delikatnie wmieszać szpatułką pianę z białek i ubite żółtka.
Tort: Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na pół. Jeden blat posmarować warstwą dżemu i włożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na dżem wyłożyć połowę masy lodowej i przykryć drugim blatem biszkoptowym. Wyłożyć drugą warstwę masy lodowej i wyrównać.
Wierzch tortu udekorować odłożoną bitą śmietaną (za pomocą szprycy), czekoladą startą na wiórki i dżemem. Tortownicę przykryć pokrywą lub szczelnie owinąć folią spożywczą. Tort mrozić przez minimum 5 godzin.
Tort najlepiej kroić nożem ogrzanym w gorącej wodzie.