Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marchewka i dynia doskonale nadają się do słodkich wypieków.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10662
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4789
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 895
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9084
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1341
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10662
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4789
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 895
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9084
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1341
Składniki
Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dynię i jabłko upiec w piekarniku ( 180 stopni ok 1 godz. ). Pieczoną dynię i jabłko rozetrzeć razem z dodatkiem łyżki cukru pudru. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając dodawać jajka, mąkę pszenna wymieszana z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Mieszać i dodać masę makową, rum i startą marchewkę z jabłkiem. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na godzinę. Po upieczeniu wyjąć ciasto i wystudzić. Na dnie tortownicy ( wcześniej wykorzystanej do pieczenia ) ułożyć herbatniki i posmarować połową dżemu porzeczkowego. Przełożyć placek makowy do tortownicy i posmarować po wierzchu dżemem porzeczkowy. Na dżemie ułożyć warstwę herbatników. Na mleku ugotować kaszę mannę z dodatkiem masła i cukru. Dodać dynię z jabłkiem i dobrze wymieszać. Całość wyłożyć na warstwę herbatników i przykryć herbatnikami. Wstawić do lodówki. Po wyjęciu, odpiąć bok tortownicy. Masło roślinne utrzeć z cukrem pudrem, śmietaną i sokiem z cytryny. Takim kremem posmarować całe ciasto. Trochę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego i zrobić ozdoby. Boki tortu obłożyć płatkami migdałowymi. Tort dobrze schłodzić. Smacznego.