Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki tort to alternatywa dla serniko-makowca, który bardzo często pojawia się na stołach w okolicach Bożego Narodzenia. Tort jest bardzo prosty w wykonaniu i ładnie się prezentuje. Jest pyszny.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1509
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231901
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5028
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1509
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231901
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5028
Składniki
Jajka ubijać z cukrem przez kilka minut. Następnie dodać przesiane mąki – pszenną i ziemniaczaną. Całość wymieszać delikatnie szpatułką. Wsypać do masy mielony mak. Wymieszać delikatnie. Gotową masę przelać do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach przez ok. 50 minut. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Odstawić do wystudzenia. Przygotować krem budyniowy. Zagotować 300 mililitrów mleka. W pozostałych 200 mililitrach wymieszać dwa budynie śmietankowe (jeśli były bez dodatku cukru, posłodzić je zgodnie z informacją na opakowaniu). Wlać do gotującego się mleka. Wymieszać do uzyskania gęstego budyniu i odstawić do wystudzenia. Masło zmiksować z cukrem pudrem. Dodać mascarpone. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Następnie, etapami dodawać wystudzony budyń. Miksować do otrzymania gładkiego kremu. Wystudzony biszkopt przeciąć na pół. Pierwszy blat posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki, a następnie wyłożyć połowę kremu budyniowego. Przykryć drugim blatem, znowu posmarować dżemem i rozsmarować na wierzchu pozostały krem. Tort posypać kakao i wstawić do lodówki na kilka godzin, by krem zgęstniał.