Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort mango to lekki, tropikalny deser, w którym puszysty biszkopt spotyka się z aksamitnym kremem mascarpone i kawałkami soczystych owoców.
Tortownica 24 cm
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 563
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16840
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 634
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 563
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16840
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 634
Składniki
Oddziel białka od żółtek, ubij je z solą na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj cukier, ubijając do uzyskania gładkiej i błyszczącej masy. Dodawaj po jednym żółtku, mieszając delikatnie na wolnych obrotach miksera. Obie mąki przesiej, wsyp do masy i wymieszaj szpatułką.
Przelej do tortownicy o wielkości 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Piecz w 170°C przez 35-40 minut. Po ostudzeniu przekrój biszkopt na 3 równe blaty.
Wymieszaj wodę z sokiem z mango. Każdy blat lekko nasącz przygotowanym płynem.
Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodaj mascarpone i delikatnie wymieszaj, aż powstanie gładki, puszysty krem. Mango obierz, pokrój w kostkę.
Na pierwszy blat biszkoptu ułóż pokrojone mango i przykryj je porcję kremu, wyrównaj. Powtarzaj tak aż składniki się skończą.
Na wierzchu rozsmaruj resztę kremu, cienką warstwę.
Wstaw tort do lodówki na minimum 3-4 godziny, najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły.