Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty tort na urodziny mojej najstarszej córki. Na wierzchu dużo masy marcepanowej, a środku krem śmietanowy o smaku cynamonu.
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1315
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 253
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 44
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 40
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1315
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 253
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 44
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 40
Składniki
Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Mąki i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać pozostałe składniki ciasta i utrzeć całość przez chwilę, żeby powstała gładka masa. Przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię. Piec na dolnym poziomie piekarnika ok. 20 minut. Po upieczeniu zdjąć obręcz tortownicy i odwrócić ciasto do góry nogami na kawałek papieru do pieczenia. Ostudzić, a następnie przeciąć wzdłuż na pół. Dolny krążek ciasta umieścić na paterze.
Krem czekoladowy podgrzać i posmarować nim dolny krążek ciasta.
Śmietanę ubić na sztywno, odstawić. W drugiej misce wymieszać mascarpone z cukrem i cynamonem.
Żelatynę namoczyć, następnie odcisnąć i podgrzać aż się całkowicie rozpuści. 1-2 łyżki mascarpone dodać do żelatyny i dobrze wymieszać. Następnie mascarpone z żelatyną dodać do reszty mascarpone i zmiksować, żeby nie było grudek. Dodać kremówkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
2/3 kremu wyłożyć na ciasto, przykryć drugim krążkiem ciasta i posmarować resztą kremu. Wstawić do lodówki na dwie godziny.
Masę marcepanową zagnieść w kulkę i rozwałkować między folią na krążek o średnicy ok. 30-32cm. Położyć na torcie i przycisnąć od góry. Uciąć za długie brzegi. Z czerwonego marcepanu uformować róże, z zielonego wyciąć listki. Poukładać na wierzchu tortu.