Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort marchewkowy"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 25
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 269
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1194
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 118
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 25
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 269
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1194
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 118
Składniki
Rodzynki namocz na 10 min we wrzącej wodzie. Następnie dokładnie osącz. Do miski przesiej mąkę, dodaj cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę, wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj cukier. Utrzyj mikserem na puszystą masę. Następnie dodaj olej. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodawaj po łyżce suchych składników. Na koniec dodaj odciśniętą z nadmiaru soku marchewkę oraz rodzynki; wymieszaj łyżką.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz ok. 60 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180° C. Gdy wystygnie, przekrój je na 3 blaty.
Przygotuj krem. Do rondelka wlej sok pomarańczowy, dodaj skórkę, cukier, żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie dodaj masło i wymieszaj. Przestudź. Do śmietanki kremówki wsyp fix do ubijania. Ubij ją na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
Pierwszy i drugi blat ciasta posmaruj kremem pomarańczowym. Ułóż jeden na drugim, przykryj trzecim blatem. Wierzch i boki ciasta posmaruj ubitą śmietanką. Posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do lodówki. Wierzch i boki możesz posypać posypką orzechową lub migdałową.
80 minut Porcja: 610 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie