Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niebiańsko uroczy torcik zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Będzie zarówno ozdobą świątecznego stołu jak i smacznym eleganckim deserem. Delikatny, puszysty kakaowy biszkopt przełożyłam masą migdałową oraz musem czekoladowym. Gotowy torcik ozdobiłam marcepanowymi aniołkami i płatkami kokosowymi oraz kolorową posypką.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6934
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5214
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2283
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6934
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5214
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2283
Składniki
Biszkopt: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Żółtka ucieramy z połową cukru i Amaretto na pulchną masę. Do białek dodajemy cream of tartar oraz sól. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę usztywniamy pozostałym cukrem. Do masy żółtkowej dodajemy pianę, delikatnie mieszamy łopatką drewnianą/silikonową. Do powstałej masy przesiewamy mąkę z kakao. Wszystko razem delikatnie mieszamy łopatką. Ciasto wylewamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Biszkopt sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczony. Jeśli nie to pieczemy do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wykładamy na kratkę do ostudzenia, najlepiej na jeden dzień. Ostudzony biszkopt kroimy na 3 blaty.
Masa migdałowa: Mleko podgrzewamy z miodem i cynamonem, wsypujemy migdały i wlewamy Amaretto. Mieszamy, odstawiamy do przestudzenia.
Mus czekoladowy: Mleko podgrzewamy. Dodajemy czekoladę, gdy czekolada się rozpuści dodajemy Amaretto i pianki, mieszamy, aż pianki się rozpuszczą, odstawiamy do ostudzenia.
Blaty biszkoptu nasączamy ponczem (herbatą z Amaretto), przekładamy masą migdałową, na nią nakładamy mus czekoladowy. Wierzch tortu pokrywamy musem czekoladowym. Odstawiamy na godzinę do lodówki, by mus zastygł na cieście.
W tym czasie przygotowujemy dekorację. Ja za pomocą silikonowej foremki zrobiłam 12 aniołków, które lekko pociągnęłam złotym barwnikiem. Boki ciasta obkładamy płatkami kokosowymi, a na górze układamy aniołki, wierzch lekko posypujemy kolorową posypką.