Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort urodzinowy z pomarańczowym drip-cake. Tort z mlecznym kremem, imprezowy.Tort z dekoracją "plaster miodu".
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4682
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4140
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4682
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4140
Składniki
biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i delikatnie wymieszać łopatką. Na koniec dodać olej i delikatnie wymieszać. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć połową frużeliny.
krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z serkiem, mlekiem skondensowanym i fixem. Potem dodawać po trochu mleka w proszku i zmiksować. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Dodać startą czekoladę i wymieszać już łopatką.Wyłożyć do tortownicy.
Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą frużeliny. Rozsypać drylowane wiśnie.
krem 2-Postąpić jak z 1 kremem i wylać do tortownicy na wiśnie i wyrównać. Przykryć 3 blatem biszkoptowym i schłodzić tort kilka godzin w lodówce.
Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy. Przykryć paterą i odwrócić ''do góry nogami''.
tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypując w proszku. Posmarować całą tort, lecz trochę zostawić i zafarbować na pomarańczowo.Na bokach tortu zrobić małe kleksy tą kolorową masą i tort wygładzić. Na dole tortu zrobić rozetki i schłodzić.
drip-cake-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance.Dodać barwnik i wymieszać. Ostudzić do jeszcze płynnego i polać górę tortu, tak żeby spływała w formie soplów po bokach, tworząc efekt drip-cake. Można wpierw nalać do rożka papierowego i wokół tortu zrobić sople, potem wylać na górę. Trzeba się śpieszyć bo na schłodzonym tynku, szybko gęstnieje.
dekoracja-Czystą folię, ułożyć bąbelkami do góry.Polewy rozpuścić w/g wskazówek na opakowaniu. Trochę opakowania z polewą pognieść,żeby była gładka. Obciąć róg i polać pasek foli. Równomiernie rozsmarować i jak możliwe to schłodzić.
Zastygłą polewę odkleić z folii i połamać na kawałki. Powkładać na górę tortu i troszkę posypać kolorową posypką. Tort przetrzymywać w lodówce.
Kroić ciepłym i ostrym nożem.