Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort przygotowany na poczęstunek do pracy. Tort zrobiłam na 29 urodziny mojego syna Marcina, a że lubi tylko śmietankowy z brzoskwiniami to właśnie taki mu upiekłam.
mikser, wałek , woreczek, tortownica, papier do pieczenia, łyżka drewniana,
Składniki
Biszkopt; Białka oddzielamy od żółtek, następie ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Do ubitej masy białkowej dodajemy na przemian cukier i żółtka cały czas ubijając. Następnie przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy około 40 minut, najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na trzy placki. Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywną masę ze cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix -y. Część ubitej śmietany łączymy z rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody letnią żelatyną, a następnie dodajemy do pozostałej śmietany i delikatnie miksujemy do połączenia. Brzoskwinie odsączamy na sitku z soku, kroimy w kostkę. Gotowy krem śmietankowy przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Orzechy po obraniu, wkładamy do woreczka i rozdrabniamy wałkiem do ciasta. Składanie tortu: Spodni placek czyli spód biszkoptu nasączamy sokiem z brzoskwiń, następnie smarujemy dżemem smak dowolny u mnie (czarna porzeczka), nakładamy część kremu śmietankowego, na krem nakładamy część pokrojonych brzoskwiń wciskając je lekko w masę śmietankową. Nakładamy drugi placek i robimy to samo, nakładamy trzeci ostatni placek, dociskamy. Cały tort smarujemy gotowym kremem śmietankowym przygotowanym według opisu na opakowaniu , boki obsypujemy rozdrobnionymi orzechami. Górę tortu dekorujemy masą śmietankową, koralikami oraz różami i listkami z masy cukrowej( różyczki mojego wykonania). Niewielką ilość masy farbujemy barwnikiem niebieskim aby wykonać napis. Gotowy tort wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Tort gotowy.
Torcik na 29 urodziny.