Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić idealne ciasto naleśnikowe, i jak przygotować karmel by się nie przypalił. Pyszny tort naleśnikowy z orzechami i prażonymi jabłkami.
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 200
Krokiety z kurczakiem i warzywami
Odsłon: 120
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 200
Krokiety z kurczakiem i warzywami
Odsłon: 120
Składniki
Ciasto naleśnikowe: Masło rozpuść w mikrofalówce bądź w garnku. Przełóż masło do większej miski. Dodaj mleko, mąkę, jajka oraz sól. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką i odstaw na bok na około 30 minut. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Naleśniki najlepiej smażyć na dobrej jakościowo patelni, taka do której nie przywierają potrawy będzie najlepsza. Ja swojej patelni Titanium nie musiałem smarować żadnym tłuszczem a naleśniki ładnie i prosto odchodziły od dna. Przy pomocy chochli wylej cienką warstwę ciasta naleśnikowego na gorącą patelnię.
Smaż przez około 1-2 minuty, aż ciasto od spodu się zarumieni. Obróć naleśnik i ponownie smaż przez około 1 minutę.
Sos karmelowy: 1/3 cukru wysyp na patelnię z gładkim dnem. Ja osobiście polecam patelnię Titanium firmy Happycall, ponieważ bardzo trudno na niej coś przypalić. A podczas przygotowywania karmelu ważne jest to by się nie spalił, bo wtedy nabierze on gorzkiego smaku. Gdy cukier zacznie się topić i brązowieć dosyp 1/3 szklanki cukru i wymieszaj całość i ponownie podgrzewaj do momentu aż się cukier rozpuści. Dodaj ostatnią partię cukru i powtórz czynność.
Gdy cukier już się całkowicie roztopi dodaj do karmelu połowę śmietany i wszystko dokładnie i energicznie wymieszaj. Możesz dodawać śmietanę partiami i cały czas podgrzewać karmel. Odstaw sos karmelowy na bok do lekkiego przestudzenia. Do sosu karmelowego dodaj masło i całość zblenduj. Na koniec dodaj pozostałą część śmietany i ponownie wszystko zblenduj do połączenia składników. Sos powinien być nieco płynny, lecz gęściejszy niż śmietana.
Nadzienie: Pokrojone orzechy podpraż na suchej patelni.
Dodaj pokrojone w kostkę jabłka, anyż, goździki i całość smaż na średniej mocy palnika przez około 10 minut. Gdy jabłka będą gotowe (nie mogą się rozgotować) dodaj sos karmelowy i całość wymieszaj. Pokrojone orzechy podpraż na suchej patelni. I dodaj pokrojone w kostkę jabłka, anyż, goździki i całość smaż na średniej mocy palnika przez około 10 minut. Gdy jabłka będą gotowe (nie mogą się rozgotować) dodaj sos karmelowy i całość wymieszaj.
Usmażone naleśniki przełóż przygotowanym nadzieniem, i obsyp obficie cukrem pudrem, bądź polej syropem klonowym.