Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem do tego tortu jest pracochłonny i wymaga cierpliwości ale od lat pozostaje najlepszym kremem.Szybko znudziły nas kremy z bitej śmietany, z dodatkiem mascarpone.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 175
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4384
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11912
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6789
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5596
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 175
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4384
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11912
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6789
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5596
Składniki
Biszkopt jasny: Białka ubić z odrobiną soli, stopniowo dodawać po łyżce cukru i ubijać tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści.Następnie dodawać po jednym żółtku, przesiane obie mąki z proszkiem . Wymieszać, przelać do tortownicy o śr. 26 cm i piec 30 minut w tem. 175 stopni. Biszkopt orzechowy: Zrobić jak wyżej. Piec 40 minut w tem. 170 stopni. Krem maślany: Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Żółtka z cukrem ubić nad parą. Kiedy masa zgęstnieje- miskę przenieść na stół i ubijać aż ostygnie. Dodawać po łyżce masy jajecznej do masła, cały czas miksując. Na końcu dodać sok z cytryny. Biszkopty po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. Nasączyć amaretto. Przełożyć . Trochę masy zostawić na posmarowanie boków i wierzchu. Oblać polewą. Polewa: Połamane czekolady roztopić nad parą. Dodać olej. Wymieszać. Oblać tort. Udekorować zrumienionymi płatkami migdałowymi.