Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mamy weekend i to weekend w karnawale, więc obowiązkowo musi być jakieś ciacho. I to nie byle jakie ciacho. Zapraszam na niezwykle efektowny tort. Swoim wyglądem z pewnością zachwyci Waszych gości i domowników. A jego smak długo pozostanie w pamięci. Orzechy, wiśnie i czekolada czego chcieć więcej. Zapraszam :)
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4469
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5903
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1360
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12693
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4469
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5903
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1360
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12693
Składniki
BISZKOPT Białka ubijać na sztywną pianę, następnie dodać cukier i żółtka, dalej ubijać do momentu powstania puszystej masy. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko, dodać do ubitych jajek, delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać. Gotową masę przelać na formę do pieczenia i piec przez ok. 30-40 min. w temp. 160-180 stopni (do suchego patyczka). Zimny biszkopt przekroić na dwie części. Nasączyć olejkiem migdałowym i ulubionym alkoholem rozcieńczonym z wodą. WARSTWA ORZECHOWA Orzechy drobno posiekać. Białka ubijać z cukrem, aż powstanie sztywna piana. Następnie dodać orzechy, przesiane przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia, a także miód, wszystko dokładnie wymieszać. Masę przelać na formę do pieczenia i piec w temp. 180 stopni przez ok. 40 min. Po wystudzeniu przekroić na dwie części. KREM BUDYNIOWY W garnku zagotować 1 szklankę mleka, dodać cukier i cukier migdałowy. W osobnej misce dokładnie roztrzepać pozostałą ilość mleka z mąką ziemniaczaną i krupczatką. Do gotującego się mleka wlewać powoli mleko z wymieszanymi mąkami i bardzo dokładnie roztrzepać, aby nie powstały grudki. Całość wymieszać i gotować przez ok. 5 min. Gotowy budyń pozostawić do wystygnięcia. Margarynę z masłem (najlepiej miękkie) zmiksować na pulchną masę, a następnie dodać wystudzony budyń i żółtka, dalej ucierać. Dla wzmocnienia smaku można dodać ulubiony alkohol.
PRZEŁOŻENIE TORTU 1. Warstwa orzechowa 1 część 2. Krem budyniowy 3. Biszkopt 1 część 4. Krem budyniowy 5. Wiśnie drylowane 6. Biszkopt 2 część 7. Krem budyniowy bardzo cienka warstwa 8. Warstwa orzechowy 2 część 9. Krem budyniowy 10. Posiekana czekolada
Smacznego :)
:)
:)